Teveel blauw?

De detailhandel heeft het zwaar. De economische dynamiek doet er weinig goeds aan en de opkomst van internet levert de voorspelling op dat binnen afzienbare tijd de helft van de detailhandel levensvatbaar zal blijken. Het invoeren van een blauwe zone in het centrum van Raamsdonksveer kan hierbij een nuttig instrument zijn om een tegenbeweging in gang te zetten maar de materie lijkt nu vooral een politieke speelbal.

Want er was veel blauw afgelopen week met de blauwe-zone-materie maar zeker ook met de prachtig georganiseerde watersnoodherdenking. En nog meer ‘blauw’ zal er komende dagen met carnaval zijn. Maar rondom de blauwe-zone-materie oogt het vooral als een politieke speelbal die men ‘rood’ wil laten kleuren.

Partijen vallen in de Langstraat (lokale weekkrant) over elkaar heen met artikelen dat ze ervoor of er tegen zijn. Zelfs bewoners van omliggende straten uiten hun zorgen omdat er bij hen een ´probleem´ kan gaan onstaan?

Maar zijn we zo het zicht op het echte doel niet helemaal verloren? Zou het niet gewoon zo moeten zijn dat we alles in het werk stellen om een attractief en levensvatbaar centrum voor inwoners en ondernemers realiseren? Want dan zou de gedachte kunnen zijn dat de blauwe zone een kleine bijdrage kan leveren aan het stimuleren van het winkelen in het centrum. Het zou het startpunt kunnen zijn om daadwerkelijk een centrum te realiseren waar inwoners met plezier even gaan winkelen en ondernemers met trots hun winkel kunnen hebben.

Wij stellen dan ook voor dat vanuit de hoofdlijn geacteerd en gehandeld wordt met uitsluitend een gezamenlijke (positieve) input en dialoog.