Toekomstvisie Amercentrale: uitstel met minstens een jaar

De toekomstvisie voor de Amercentrale, waarvoor 100.000 euro was gevraagd, is minstens één jaar uitgesteld. De gemeenteraad ging donderdagavond met een krappe meerderheid akkoord met dit voorstel.

Amercentrale toekomstvisie

Het college wilde een ton uittrekken om in 2017 een toekomstvisie op te laten stellen over de toekomst van het gebied van de kolencentrale.

Dat stond in de kadernota, waarin het college op hoofdlijnen voorstelt wat er het komende jaar wel en niet gebeurt. Het gebied biedt volgens de gemeente op economisch en toeristisch gezien veel kansen.

“We moeten als gemeente kartrekker zijn en duidelijk weten wat we met de centrale willen. Ook de RWE (eigenaar van de centrale) wil dat weten en wij dienen die vraag te beantwoorden”, zo hoopte burgemeester Willemijn van Hees de raad te overtuigen. “We moeten daar nu een kentering in maken.”

Uw Drie Kernen (U3K) zag dit niet zitten en diende een voorstel tot wijziging in. “Dit is nog niet het juiste moment. Nog veel te veel is onduidelijk over de toekomst van de centrale. Ook zijn we geen eigenaar van het terrein”, vertelt fractievoorzitter Jan van Brummelen van U3K.

,,Aan de ene kant geeft het rijk aan de centrale te willen sluiten, aan de andere kant worden ze gesubsidieerd”, vult Jan Slenders aan. “Als we nu een onderzoek in zouden stellen, laten we alleen maar zien dat we heel erg geïnteresseerd zijn in de grond.”

Het kabinet wil de Amercentrale voor 2020 sluiten. Toch geeft het rijk het Duitse RWE de komende acht jaar 1,2 miljard euro subsidie voor de bijstook van biomassa in de centrale. “Ik begrijp dit besluit van de raad, vanwege de vele onduidelijkheden”, reageerde Van Hees. “In het najaar ga ik aanhoren hoe de raad de toekomst ziet. Wie weet komt het door ons gedane voorstel er dan alsnog door.”

Bron: BNdeStem.nl