Toename negatieve beleving

Zo goed als de helft (49 procent) van de ondernemers vindt dat het ondernemersklimaat het afgelopen jaar is verslechterd. In de maand maart vond nog geen derde (28 procent) van de ondernemers dat.

Het overgrote deel van de ondernemers haalt nog wel voldoening uit zijn werk. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde OndernemersIndex van ING. De index daalde in 6 maanden tijd van 120 naar 110 punten en is daarmee nog licht positief. De graadmeter bestaat uit twee onderdelen: de commerciële index, die zicht geeft op de financiële resultaten en de emotionele index, die aangeeft in welke mate de entrepreneur voldoening uit zijn werk haalt.

Bijna de helft (47 procent) van de ondernemers verwacht ook het komende jaar een verslechtering van het klimaat. ”Dit zal zijn weerslag hebben op de bedrijfsresultaten.” Precies een kwart van de ondernemers gaat ervan uit dat de financiële situatie van het bedrijf achteruit gaat. Toch verwacht maar 6 procent dat ze over 2 jaar minder personeel in dienst hebben dan nu het geval is.