Toename werkloosheid Brabant enorm

Het aantal mensen zonder baan in Brabant is in 2012 met 24 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Nu zitten 77.200 mensen thuis. Een jaar eerder waren dat er 62.400.

Brabant heeft een beroepsbevolking van één miljoen personen. De toename is enorm te noemen.

De hardste klappen zijn gevallen in de bouw en de financiële dienstverlening. In Noordoost-Brabant is de stijging het grootst met maar liefst 29 procent. Vooral in de regio Den Bosch zijn veel bouwbedrijven, banken, accountantskantoren en financiële callcenters zijn gevestigd. Ook het aantal jeugdwerklozen is daar flink gestegen.

Tot juni verwacht het UWV dat het aantal werklozen met meer dan zes procent zal toenemen. De banen die er wel zijn, zullen vaker als tijdelijke functie worden aangeboden. Ook ouderen en laagopgeleiden dreigen in de problemen te komen.

De werkloosheid in Brabant steeg het hardste in de bouw, met een toename van 60 procent. Ook in de horeca vielen rake klappen met een stijging van de werkloosheid van 39 procent. In de sector zorg en welzijn was in 2012 een stijging van 34 procent, mede door de verlaging van de belastingteruggave voor kinderopvang.