Tom en Hannie den Boer stoppen

Tom en Hannie den Boer stoppen met hun winkel met pannen, serviezen en witgoed aan de Keizersdijk.

Tom en Hannie den Boer stoppen komend voorjaar met hun zaak. De winkel aan de Keizersdijk in Raamsdonksveer. © Ron Magielse / Pix4profs

Ja, het is een moeilijke beslissing geweest, erkent Tom den Boer. “Maar als we nog een jaar hadden gewacht, zou het ook lastig zijn. Ik ben geboren en getogen in dit pand, al is de band met de zaak zelf sterker.”

Daarmee komt een eind aan een begrip in Raamsdonksveer, want Toms vader Jan is er in 1949 begonnen. Eerst met kachels en sigaretten, later komen er huishoudelijke artikelen bij.

‘Je hebt groot gelijk’
Het besluit om niet meer door te gaan hebben Tom en Hannie afgelopen weekend aan hun klanten bekendgemaakt. In het voorjaar van 2018 sluit de zaak. “We hebben een beetje het gevoel dat we onze klanten in de steek laten, maar zij zeggen ‘je hebt groot gelijk’. Al vinden ze het wel jammer.”

Dubben
Volgens Tom (63) was hij al anderhalf jaar aan het dubben. “We stonden op het punt dat de winkel vernieuwd moest worden. Je moet met de tijd mee. Zeker nu alles zo snel gaat. Het winkelen is vijftig jaar lang hetzelfde gebleven, maar de laatste tien jaar tijd stapelen de veranderingen zich op. Maar als je vernieuwt, moet je voor tien jaar door.” Persoonlijke overwegingen tellen ook mee. “Ik heb 42 jaar lang zes dagen in de week gewerkt. Met heel veel plezier. Toch wordt het tijd voor wat anders. Voor wat dan? Ja, dat zien we wel weer. Ik blijf, ook al gaat de zaak dicht, reparaties doen voor klanten. Ik stop niet ineens. Klanten ontzorgen, zo hebben we het altijd gedaan.”

‘Klanten kritischer’
Tom en Hannie zijn midden jaren ’80 in de zaak gegaan. Tom werkt dan al jaren voor zijn vader. “Ik ben er vanzelf ingegroeid. In die tijd waren er veel oude huizen op ’t Veer. Mensen kochten voor de eerste maal een wasmachine, overal moesten nieuwe leidingen worden aangelegd. Ik was 14, 15 jaar. Samen met mijn broers Hans en Wim deden we het sjouwwerk voor mijn vader. Sinds die tijd werk ik zes dagen, vaak ’s avonds.” Daardoor heeft Tom het werk nooit als belasting ervaren. “Ik ben dat gewend. Bovendien is geen dag hetzelfde. Ik ben veel onderweg, kom bij klanten en bedrijven. Een verschil is dat mensen tegenwoordig alles weten door het internet. Klanten zijn kritischer geworden.”

Huiskamer
De sfeer in de zaak is altijd losjes geweest. Achter is een soort huiskamer, met een keuken. “Bekenden lopen zo naar achter voor een bak koffie. Ook als wij er niet zijn. Het is de zoete inval, maar dat was bij mijn ouders ook al.” Opvolging zit er niet in. “Onze kinderen doen andere dingen. Wij hebben het nooit gestimuleerd dat ze de winkel moesten overnemen.” Eind deze week begint de opruiming. “Opheffingsverkoop klinkt negatief. Wij hebben er ‘stopruiming’ van gemaakt, haha.”

Bron: BN De Stem