Uitbreiding Veerse haven zit er voorlopig niet in

Te duur, stelt wethouder John van Vugt. “Het gaat om een investering van 3 tot 4 miljoen euro. Dat is niet het bedrag waarop we nu zitten te wachten.”

Impressies van de ontwikkeling van de haven in Raamsdonksveer. © Gemeente Geertruidenberg

Vorig jaar presenteerde de gemeente Geertruidenberg een plan om water door te trekken richting het centrum. Dat idee werd door veel Verenaren vol lof ontvangen. Ooit kwam het water namelijk tot aan de kiosk op het Heereplein, maar dit deel van de haven is later gedempt.

Kering
In de nieuwe plannen zou het water tot aan het Spant komen en waren er speelse waterelementen ingetekend. Mogelijkheden zouden er ook zijn voor horeca en woningbouw. Van Vugt: “Deze plannen, inclusief speelse watervoorziening, gaan ontzettend veel geld kosten.” Volgens hem zou er een extra kering moeten komen. “Het waterschap gaat bovendien onderzoek doen naar de dijken, of ze aan de criteria voldoen. Het kan zijn dat ze over een jaar of vijf besluiten een waterkering te maken en dat dit dan onder hun verantwoordelijkheid valt.”

Volgens Van Vugt bestaat er wel de optie om een deel te realiseren. “We kunnen het eerste stuk van de haven verfraaien en ontwikkelen. Daarmee zouden we zelfs geld kunnen genereren.” Adriaan de Jongh, wethouder financiën, is evengoed voorzichtig. “Ik kan niet accepteren dat we dusdanig dromen dat we echt onverantwoorde dingen doen.”

Rivierkade
Al eerder bleek dat de nieuwe coalitiepartijen prioriteit leggen bij de ontwikkeling van de Rivierkade in Geertruidenberg: ook hier is het de bedoeling de beleving van het water dichter bij de kern te laten komen.

Bron: BN De Stem