Uitvaartverzorging niet op Dombosch

De baartafels zijn gekocht, de koelinstallatie is besteld. Het is alleen nog een kwestie van het opknappen van het leeggekomen bedrijfspand naast hun woning. Dachten Will en Leny Sinx uit Raamsdonksveer. Want het college van burgemeester en wethouders heeft er een stokje voor gestoken.

De plannen van het echtpaar Sinx voor de vestiging van een onderneming in uitvaartverzorging op Dombosch passen niet in het bestemmingsplan, meent het college. “Ik denk dat ze mijn brief niet goed hebben begrepen”, veronderstelt Will Sinx. “We willen hier echt geen crematorium beginnen. Wat wij doen is verzorging van de overledene aan huis, maar wij kunnen ook hier de overledene opbaren. Bij ons kunnen nabestaanden 24 uur per dag hun naaste bezoeken. En dat is een unicum voor deze regio. Daar is grote behoefte aan.”

Het echtpaar is al jaren werkzaam in de uitvaartverzorging. Momenteel werken ze bij een uitvaartonderneming in Breda. Ze wonen op industrieterrein Dombosch, waar hun zoon een bedrijf heeft gehad. Het vrijgekomen pand naast hun woning was een uitgelezen kans om ambities waar te maken: zelf beginnen in de uitvaartverzorging. Will Sinx begint een verhaal over het gat in de markt. Zegt dat collega’s hun initiatief in Raamsdonksveer toejuichen. Sinx: “Als je in Raamsdonksveer een overledene wilt laten opbaren, kan dat alleen in het pand van de Dela tegenover de kerk. Maar dat heeft beperkte openingstijden. En het is klein; er kunnen misschien maar vijftien mensen tegelijk terecht. Nabestaanden staan soms buiten te wachten. Bovendien is het heel shockerend voor de buurt om daar steeds met begrafenisauto’s te worden geconfronteerd.”

Een plek op een bedrijventerrein zoals de Sinxen dat voor ogen hebben, is ideaal. “Kijk maar in Breda, of in Gilze, uitvaartcentra zijn daar aan de rand van de stad gevestigd. Wij bieden alle privacy en, heel fijn: nabestaanden kunnen bij ons 24 uur per dag terecht. Wij zeggen nooit nee als mensen hun vader of moeder even willen zien.”

Het naastgelegen pand is ruim 100 vierkante meter groot. Er kunnen zes overledenen tegelijk worden verzorgd. Ook is er ruimte voor een afscheidsdienst en een koffietafel, die mogelijkheid is er in Raamsdonksveer en omgeving nog niet.

De gemeente schrijft in de brief aan de familie Sinx dat er op dit stuk van Dombosch alleen plek is voor bedrijven met een zware milieucategorie. Will Sinx: “Als je hier om je heen kijkt zie je alleen maar kantoorpanden, een accountant en woningen. Ik begrijp daar niets van. ”