Ultieme reddingspoging voor ijsbaan in R’veer

Komt er toch weer een ijsbaan in de Koloszaal? Of is het over en uit? St. ’t Veerse IJsplein gaat nog een keer in overleg met Koloszaal-eigenaar.

De ijsbaan in Raamsdonksveer. Foto: Ramon Mangold © Ramon Mangold/ Het Fotoburo

“Het is de enige optie”, zegt Jan Kievith namens ’t Veerse IJsplein. Koloszaal (Peter van Drunen) was jarenlang de trouwe gastheer van de ijsbaan in de periode rond kerst. “Maar mede vanwege de hoge kosten en druk voor het personeel is aangegeven dat vorig jaar de laatste keer zou zijn. Heel begrijpelijk”, vindt Kievith.

Fort Lunet
Alleen zat de stichting vervolgens met een probleem: waar dan wel? In een gesprek met de gemeente Geertruidenberg passeerden diverse mogelijkheden. Zoals Fort Lunet aan de Donge. “Vergunningtechnisch niet meer te realiseren”, meent wethouder Bert van den Kieboom (Lokaal+). “Daarom is die variant snel van tafel geschoven. Ook vanwege het parkeren en het geluid.”

Heereplein
De andere optie was het Heereplein, een buitenlocatie. Kievith: “Zeg nooit nooit. Maar dat is op dit moment heel erg onrealistisch. De kosten zijn veel hoger. Denk aan de ondervloer, toiletwagen, bewaking… Je komt op 71.000 euro.” Dat bedrag is ongeveer twee keer zoveel als de begroting waar de ijsbaan de afgelopen jaren mee werkte voor Koloszaal. “Het Heereplein is haalbaar als de gemeente voor 30.000 euro garant staat, maar dat verwachten we niet. Het kan alleen als de politiek zich geroepen voelt om dit bedrag ervoor uit te trekken”, verklaart Kievith.

Subsidie
Wethouder Van den Kieboom ziet wel wat in een hogere subsidie. “De ijsbaan kreeg jaarlijks 2.000 euro. Vorig jaar was dat 4.000 euro, omdat ze tien jaar bestonden. Twee weken lang sporten er gratis dagelijks 750 kinderen. Dus ik zou wel meer ruimte willen hebben.” Entree heffen is voor Kievith geen optie. “Kinderen maken geen keuzes, dat doen ouders. Dan kan het zomaar zijn dat ik kinderen op straat zie hangen, omdat hun ouders geen entree kunnen of willen betalen. We gaan kijken naar hoe we bijvoorbeeld Koloszaal kunnen tegemoetkomen in de stroomrekening.”

Bron: BN De Stem