Vakantie: favoriete tijd of stressor

Vakantie. De favoriete tijd van het jaar voor werknemers is vaak een flinke stressor voor bedrijfseigenaren. Je bent je zaak begonnen om vrij te zijn, maar wat nu als er een crisis moet worden bezweerd of een kans moet worden gegrepen? Je gaat voor een week (of twee…) van rust en ontspanning, maar je gedachten zijn nog bij je business. Wat kan een bedrijfseigenaar doen om ervoor te zorgen dat een vakantie echt een vakantie is?

Een bron van inspiratie
In plaats van je zorgen te maken in je vakantie over je klanten en gemiste zakelijke kansen, gebruik deze tijd om je visie te vernieuwen of de wereld vanuit een ander perspectief te zien.

Laat de controle los
Een lastig aspect van eigenaar zijn van een bedrijf is het vermogen om controle los te laten. Op vakantie gaan is de perfecte gelegenheid om te testen of je staf in staat is het schip te besturen. Laat je staf – voordat je vertrekt – een lijst maken met prioriteiten waarvoor ze verantwoordelijkheid dragen.

Bellen of niet bellen
Voordat je vertrekt, maak de keuze: of je belt niet (tenzij er een noodgeval is) of je belt zo af en toe. Als het je echt niet lukt om je business uit je gedachten te bannen terwijl je op het strand ligt, dan kan 10 minuten overleg met je staf helpen om je angsten los te laten.

Heb een noodplan
De beste manier om te kunnen relaxen op vakantie is door een plan te hebben in geval van nood. Voor bedrijfseigenaren met personeel: laat je staf weten waar en in welke gevallen ze je kunnen contacteren in geval van nood. Voor ZZP’ers: maak afspraken met contacten in jouw vakgebied om mogelijke noodgevallen bij klanten te behandelen.

Organiseer jezelf
De laatste dagen voorafgaand aan de vakantie kunnen nogal stressvol zijn. Om dit te vermijden, organiseer jezelf ruim van tevoren. Maak een lijst van de dingen die absoluut gedaan moeten zijn voordat je op vakantie gaat. Stel prioriteiten zodra je tijd tekort lijkt te komen (dat gebeurt altijd), dan heb je in ieder geval de belangrijkste dingen gedaan.