Van kolencentrale naar Bio Park Amer

Het terrein van de Amercentrale in Geertruidenberg wordt omgevormd tot Bio Park Amer. Daarbij kunnen andere bedrijven gebruikmaken van de ervaring en expertise van eigenaar RWE op het gebied van biomassa. 

Coca Cola
Volgens centralemanager Chris Scheerder neemt de complete realisatie van het Bio Park Amer zo’n tien jaar in beslag. “Bedrijven kunnen profiteren van onze installaties om grootschalig biomassa te stoken. Uit hout valt veel meer te halen dan energie. Als het gaat om het hout dat wij stoken kunnen zij gebruikmaken van de suikers of olie in het materiaal. Het hout dat overblijft, zetten wij om in energie.”

Zo zou Coca Cola uit het hout stoffen kunnen halen voor de productie van duurzame flessen. RWE is inmiddels in gesprek met belangstellende ondernemingen. Zij zouden een plaats kunnen krijgen op het centraleterrein. “Er is meer dan voldoende ruimte; oude centrales op het terrein zijn afgebroken en verwijderd”, zegt Mark Bouwmeester (RWE). De stappen richting het Bio Park Amer wil RWE zo snel mogelijk zetten.

Amer Bio WKC
Dinsdag gaf het energiebedrijf het officiële startschot van de ombouw van de Amercentrale naar biomassa en heet de Geertruidenbergse plant nu Amer Bio warmte-krachtcentrale (WKC). Sinds enkele maanden wordt de centrale klaargemaakt om over te gaan op het stoken van houtpellets, afkomstig van productiebossen in Amerika.

Nu zijn kolen nog de belangrijkste energiebron, vanaf eind augustus wordt ook biomassa gestookt. In september moet het resthout ruim een derde van de kolen vervangen. Volgend jaar streeft de centrale naar 50 procent. Later moet dat 80 procent worden.

RWE ontvangt zowel voor de Geertruidenbergse locatie als voor de Eemshaven (Noord-Groningen) hiervoor verspreid over acht jaar 2,7 miljard subsidie van het rijk, anders is biomassa niet rendabel om te stoken. De energiemaatschappij wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn en dus geen CO2 meer uitstoten.

Bron: BN De Stem 12-04-2017