Van leven naar dood met Heavy Decor

Wie naar het Van Abbemuseum in Eindhoven gaat, ziet bij de ingang meteen een bijzonder kunstwerk pronken. Het object komt uit de handen van Sjaak Pruijssers en Gerrit Dammer, eigenaars van het kunst- en decorbedrijf (en VOG-lid) Heavy Decor uit Geertruidenberg. “Een heel speciaal en uitdagend project”, vertelt Pruijssers.

Het kunstwerk is een ontwerp van de Russische avant-garde architect El Lissitzky, die overleed in 1941. Van zijn tekening is nooit een kunstwerk gemaakt. Daarom contacteerde het Van Abbemuseum Heavy Decor. “Zij hebben ons gezien bij een programma op Omroep Brabant”, verklaart Pruijssers. “Voor ons is het een bijzonder project, omdat we normaal alleen kunstwerken maken die ook zelf bedacht zijn.”

Dammer en Pruijssers werkten tweeënhalve maand aan het kunstwerk, dat de naam ‘Doodgravers’ kreeg. “Lissitzky ontwierp decors voor de opera Van leven naar dood. “Het thema leven staat centraal in het museum en ons kunstwerk symboliseert daarom de dood als een soort eind van het museum”, legt Pruijssers uit.

Doodgravers bestaat uit onder andere messing, zink, roestvrij staal en koper. Het object is een abstracte uitbeelding van de dood in de vorm van lijkkisten en hoge hoeden. De verschillende materialen lijken los van elkaar te zitten omdat de verbindingen zijn weggewerkt. “We hebben van veel mensen positieve reacties gehad”, zegt Pruijssers. “En het mooie is dat de kleuren over een tijd nog meer gaan leven doordat ons werk buiten staat. Doodgravers siert in elk geval de komende drie jaar de ingang van het museum. Wat daarna gebeurt is onbekend, maar dan moet een nieuwe locatie gezocht worden.” De opening van de Lissitzky collectie is zaterdag en duurt tot september 2012.