Veel dieseldiefstal in Brabant

Boeren, loonwerkers en transportbedrijven zijn steeds vaker de dupe van dieseldieven. In de regio West en Midden-Brabant werd vorig jaar 76 keer aangifte gedaan van dieseldiefstal. Dit jaar zit dat al op 70, en we zijn pas halverwege.

Vroeger was er rode diesel voor landbouwvoertuigen, een goedkopere variant die niet in gewone auto’s of vrachtwagens gebruikt mocht worden. Maar in 2013 is de rode diesel afgeschaft. En toen is het stelen begonnen.

Michiel Pouwels is van Cumela, een organisatie voor loonwerkers. “We praten niet over kleine beetjes diesel hier. Het echt om duizenden liter per diefstal”, zegt hij tegen Omroep Brabant. “Veel bedrijven hebben tanks van vijf- of tienduizend liter. “Dus niet een paar jerrycans in de kofferbak, maar groot geschut.”

Volgens Pouwels is het een grote schadepost voor bedrijven. “En dan is er ook nog het emotionele aspect: het gevoel van veiligheid van de gezinnen wordt aangetast.” Dat komt ook door de schade die de dieven aanrichten. “Er zijn vaak kapotte hekken en poorten en vaak worden ook losse spullen gestolen.”

“De diesel wordt veel verkocht aan Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs”, zo zegt Pouwels. “Die krijgen amper loon, maar krijgen wel contant geld mee van de baas. Al wat ze besparen op brandstof kunnen ze zelf houden. En er gaat veel de drugswereld in, want op hennepkwekerijen en xtc-laboratoria staan vaak generatoren te draaien op diesel.”

Cumela heeft een enquête gehouden en daaruit bleek dat vooral Brabantse boeren slachtoffer zijn van de diefstallen. VOlgens Pouwels heeft dat drie redenen. “Er zitten hier veel loonwerkers die aangesloten zijn bij Cumela. Een andere reden is dat we dicht bij de grens zitten. Ook zijn hier veel transportbedrijven én veel drugslaboratoria en hennepkwekerijen.