Veel distributiecentra West-Brabant leeg

Een fors deel van de talloze reusachtige distributiecentra die de laatste jaren in West-Brabant zijn gebouwd, staat leeg. De leegstand groeide vorig jaar met 48 procent. Twaalf procent van alle logistieke gebouwen in de regio wordt nu niet gebruikt.

Dat blijkt uit onderzoek van CB Richard Ellis, de grootste bemiddelaar in bedrijfsmatig vastgoed ter wereld. Landelijk nam de leegstand in 2009 met dertig procent toe, tot gemiddeld 7,5 procent.

Volgens onderzoeker Machiel Wolters is de leegstand ontstaan door speculatieve bouw. Projectontwikkelaars kochten lappen grond en bouwden daarop enorme warehouses zonder er een huurder of koper voor te hebben. De crisis, waardoor klanten voor die gebouwen wegbleven, deed de rest.

De West-Brabantse gemeenten en hun acquisitie-organisatie Rewin hebben die ontwikkeling – en dus de leegstand – sterk gestimuleerd. De overheden zien in de transport- en logistieke sector een groeimarkt. West-Brabant is al twee jaar achtereen uitgeroepen tot dé logistieke hotspot van Nederland.

“Ik verwacht wel dat die moderne distributiecentra verhuurd zullen worden als de economie aantrekt, want West-Brabant blijft een logistiek knooppunt”, zegt Wolters. “Maar dat zal ten koste gaan van oudere centra. Er zal dus nog lang leegstand blijven bestaan.” Het wordt, zegt hij, een uitdaging voor de gemeenten en de eigenaren om voor die leegkomende oudere pakhuizen een oplossing te vinden. Ze kunnen er een andere bestemming voor zoeken of ze vervangen door moderne distributiecentra.

De grootste leegloop in West-Brabant doet zich voor in Breda, Oosterhout, Roosendaal en Bergen op Zoom.