Veel vocht bij ‘Verborgen parel’ De Twee Leeuwen

‘Initiatieven als deze zijn er nooit genoeg!’

Evert-Jan Nijveldt in zijn Brouwerij De Twee Leeuwen. Klik hier voor meer foto’s.

De drukke en warme werkdag zit er op. Er wacht een heerlijk, fris getapt biertje, een ambachtelijk op de barbecue bereid gehaktballetje of broodje hamburger en informele gesprekjes met collega’s op het zonovergoten buitenterras. En dat op een bijzonder, verborgen plekje. Een vijftigtal VOG – leden zijn op de uitnodiging ingegaan en beleven aangename uurtjes tijdens de netwerkborrel op donderdag 31 mei jl. Alhoewel: Netwerkbiertje is meer van toepassing.

Keizersdijk 5C: je moet het even weten te vinden. Een gang naast het pand van ‘PVG Wim de Vries’. Binnen verwelkomen mede –eigenaar Evert – Jan Nijveldt en zijn vrouw Lisette de leden. ‘”Wat mag het zijn: een Blond (5,8% alc.) of een Trippel(9,5% alc.)”? De meeste ondernemers starten ‘voorzichtig’ met de eerste keuze. Nijveldt en zijn Belgische kompaan Nico Saenen – hij is vandaag helaas verhinderd – hebben in 2014 brouwerij ‘De Twee Leeuwen’ opgericht. Sinds die tijd worden in gastbrouwerijen de recepten van de grote bierliefhebbers gemaakt. “In de praktijk betekent dat we heel veel met dozen en fusten sjouwen”, verzucht de ‘Hollandse Leeuw’. Maar dat gaat binnenkort veranderen.

Slopen
Het al bijna 20 jaar leegstaande pand – dat daarvoor door Até werd gebruikt om snacks te maken – wordt momenteel omgebouwd tot een eigen brouwerij. Daarvoor moest er eerst heel veel geruimd worden.“Maandenlang zijn we bezig geweest met plafonds slopen en muren afbikken en dat vaak in de hitte”, aldus Nijveldt. Geen gemakkelijke opgave met ook nog een eigen zaak en zijn activiteiten als voorzitter van de plaatselijke hockeyclub DDHC.

Veerse Dag
Nu zijn de ketels en overige materialen besteld en staat de officiële opening kort voor de Veerse Dag ( half september ) gepland. Het grote evenement zal volgens VOG – voorzitter Louis de Wit ook de eerste organisatie zijn, die zich op de digitale publicatieborden zal kunnen presenteren. Voor VOG – leden zijn zeer lucratieve tarieven bepaald om hun bedrijf op deze wijze te kunnen promoten. ‘Wacht niet te lang met aanmelden, want vol is vol”, geeft De Wit de aanwezigen mee.

Workshops
De Veerse bierbrouwer werkt zoveel mogelijk samen met ondernemers uit de eigen gemeente. Zo is Cees Snels(41) uit Geertruidenberg vandaag op de grote barbecue lekker in de weer om heerlijke vleesgerechten te bereiden. Het is de bedoeling dat op zaterdagen groepen een workshop bierbrouwen kunnen gaan volgen. “Ook kan er dan een workshop uitbenen bijgeboekt worden, waarna dit op de houtgestookte barbecue kan worden gegaard”, vermeldt de ex – slager met een eigen zaak tot 2015 , terwijl hij met bezweet gezicht de hamburgers omdraait.

Pils – bier
VOG – bestuurslid Marco Verbrugge steekt zijn bewondering voor de locatie niet onder stoelen of banken: “Ik vind het de verborgen parel van Raamsdonksveer”. Nijveldt hoort het bescheiden, maar met gepaste trots aan. Even later kan hij het niet laten het door Verbrugge gebruikte woord ‘pils’ te corrigeren. “ Pils is een lager, dus op lage temperatuur gegist. Bier wordt op een hogere temperatuur gegist. Om het water te verwarmen hebben we daarom zonnecollectoren op het dak laten aanbrengen”. Dat scheelt aanmerkelijk in de kosten”, legt hij uit.

Ontmoetingsplek
Het is niet te bedoeling om van bierbrouwen zijn beroep te maken. “We willen iets nieuws creëren, een plek waar mensen zich thuis zullen voelen. Vandaar dat we op vrijdag en zondag het proeflokaal openen. Een lekker biertje, een ontspannen sfeertje, waar mensen elkaar ontmoeten”. Dat ontspannen sfeertje zit er vandaag al helemaal in. Nando Donkersloot en Jaap de Vente van ICT – bedrijf VPO zijn nieuwsgierig naar het resultaat en ‘vinden het stoer wat de twee bierfanaten hebben opgezet’.

Overbuurvrouw
Jenneke Ippel van chocolaterie ‘bij -Jenneke’ is met haar partner Edwin Stroop van de partij. Zij is zo ongeveer de overbuurvrouw van de brouwerij. Ze vindt het mooi dat Evert – Jan zo veel als mogelijk plaatselijke bedrijven erbij betrekt. Al pratende rijpt bij Jenneke het idee om wellicht workshops bonbons maken te gaan opzetten. “Daar moet ik toch eens wat verder over gaan nadenken en misschien met Evert – Jan over spreken”.

Nick Buijks van proef – en beleeflocatie ‘De Stek’ vindt de komst van De Twee Leeuwen een aanwinst voor het horeca – aanbod. Hij ziet alleen maar kansen. “Ik ga nu rap zorgen dat het bier ook in ons assortiment komt. Initiatieven als deze zijn er nooit genoeg”, klinkt het vol overtuiging.

Door de VOGWebredactie