Veers Erfgoed restaureert kiosk

Met een beetje goede wil staat de kiosk op het Heereplein in Raamsdonksveer op 30 april 2008 er weer in zijn oude, volle glorie bij. Met het voltallige college van B en W er wuivend bovenop.

De stichting Veers Erfgoed heeft een volledig uitgewerkt plan, inclusief sponsors, gemaakt om de door betonrot aangetaste kiosk te restaureren. Dat gaat bijna tweeënhalve ton kosten. De leden van de commissie Grondgebiedszaken reageerden deze week allemaal positief op het plan. Zeker nadat wethouder Ad van Onzenoort hen had verzekerd dat de gemeente niet meer dan 27.000 euro hoeft bij te leggen. De provincie heeft 55.500 euro toegezegd. De rest is afkomstig van sponsors. De bedoeling is om het voorstel nog deze maand door de gemeenteraad te loodsen. De werkzaamheden kunnen dan op 1 december beginnen. Doel is om de gerestaureerde kiosk op Koninginnedag feestelijk in gebruik te nemen. De commissie vroeg zich wel af, waarom het restauratiebedrag zo hoog uitvalt. “Dat komt vooral door de betonrot”, legde de wethouder uit. Ook het dak en het smeedwerk zijn door jarenlange verwaarlozing in verval geraakt. De kiosk is eigendom van de gemeente. Joris Klaassen (SP) wilde weten wat er met het frietkot naast de kiosk gaat gebeuren. Van Onzenoort antwoordde dat er met de eigenaar al gesprekken zijn gevoerd over een eventuele verhuizing naar een pand in het centrum. “We moeten de kiosk de uitstraling geven die hij verdient”, aldus Van Onzenoort. De verhuisplannen kunnen ingepast worden in de Centrumvisie. De wethouder zei trots te zijn op het feit dat er binnen de gemeente een dergelijk gezamenlijk initiatief van de grond is gekomen. De commissie was het daar van harte mee eens. Klaassen: “Als ik dit zo hoor, zouden we het Veers Erfgoed voor meer zaken in moeten schakelen. Vier maanden en hup, het hele project is klaar!”

Voorzitter Bert van den Kieboom van de stichting Veers Erfgoed is blij dat de kiosk eindelijk opgeknapt wordt. De eerste plannen dateren al uit 2004. “Architect Frans de Beer, helaas overleden, kwam er toen mee.” Een jaar geleden pakte de stichting het idee opnieuw op. Met behulp van deskundigen kwam er een doortimmerd plan en daarmee ging het Veers Erfgoed langs het plaatselijk bedrijfsleven. “We zijn daar met open armen ontvangen”, zegt Van den Kieboom. Hij heeft al grootse plannen voor een feestelijke restauratiestart en heropening. “Maar daar verklap ik nog niks over.” De gerenoveerde kiosk zal daarna regelmatig gebruikt worden voor allerlei feestelijkheden en voorstellingen. Alleen de carnavalsactiviteiten in februari moeten eenmalig verhuizen. “Daar bouwen ze wel een podium voor op het Heereplein.”