Veerse dag en Zydeco niet in 2013?

In 2013 wordt voor de 31e keer de Veerse Dag gehouden en voor de 21e keer het Internationale Cajun & Zydeco Festival. Ook de kerstmarkt in Geertruidenberg heeft een vaste stek op de evenementenkalender verworven. Volgens een brief van het college van 16 november kunnen er door oa SER en Stichting River Zydeco echter geen aanspraak worden gemaakt op de data waarop genoemde organisaties al decennialang hun evenement vieren.

Wat is het geval? Geertruidenberg heeft in het jaar 1213 stadsrechten ontvangen. In 2013 is dat precies 800 jaar geleden en dat wil de gemeente vanzelfsprekend niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het comité 800 jaar Geertruidenberg neemt de organisatie van de viering op zich. Het college heeft daarom besloten alle organisaties en verenigingen die periodiek of incidenteel evenementen organiseren, te informeren dat er voor het jaar 2013 geen aanspraken kunnen worden gemaakt op locaties en data. Gelukkig kunnen de organisaties nog wel een verzoek voor het organiseren van een evenement of activiteit indienen bij het genoemde comité. Na behandling in het comité worden de betrokkenen geïnformeerd of de datum en locatie beschikbaar is in het jaar 2013.

Wellicht zal de soep niet zo heet gegeten worden als die opgediend wordt. Het zou echter redelijker geweest zijn als het college eerst contact had opgenomen met de verschillende besturen. Die vrijwilligers hebben er al tientallen jaren keihard aan gewerkt hun evenement een vaste plek op de evenementenkalender te geven. Daar moet je als comité 800 jaar Geertruidenberg het nog vast te stellen feestprogramma op afstemmen en niet andersom. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn!?