Veerse IJsplein drukbezocht

De ijzers zijn deze kerst weer uit het vet gehaald. Het bestuur is tevreden over de opkomst. “We kunnen over de koppen lopen.”

Nieuwe locatie voor ’t Veerse IJsplein: de sportvelden aan de Eendrachtsweg. © ron magielse / pix4profs

Slidings worden gemaakt en sierlijke rondjes volop gedraaid. Een valpartij hier en daar. Of de schaatsbaan er dit elfde jaar zou komen, bleef nog lang spannend. Koloszaal zag het mede vanwege de hoge kosten en druk voor het personeel niet meer zitten om het evenement daar te houden.

Oplossing
Handbalvereniging HMC zorgde voor de oplossing, die wel duurder uitkwam. “Van 35.000 vorig jaar werd het 48.000 euro dit jaar”, zegt bestuurslid Saskia Kievith. Met name het aggregaat en de diesel zorgden voor die kostenstijging. “Maar we blijven vasthouden aan ons principe: absoluut geen entreegeld. Met donaties gaat het ons lukken.”

En daar zijn bezoekers als Bryan Leidelmeijer (16) uit Geertruidenberg maar wat blij me. Al jaren is hij haast iedere dag op de schaatsbaan te vinden “Het is ietsje verder fietsen nu, maar dat maakt me niks uit. Als er maar ijs is. Het is ook de gezelligheid hier wat het zo leuk maakt, je komt hier altijd wel bekenden tegen.”

Vrijwilligers
Veertig vrijwilligers weten de boel gedurende de kerstvakantie draaiende te houden. Met ruim 500 bezoekers per dag is de IJsbaan een begrip geworden voor de jeugd binnen de gemeente. Aan de wand van de schaatsverhuur hangen foto’s van elf jaren IJsplein.

Van Heereplein tot Koloszaal en nu dus HMC. “Elf jaar geleden bedacht ik het met een vriendin tijdens een tripje naar Maastricht. Zo’n schaatsbaan op het Vrijhof, dat wilden we ook hier op het Heereplein.” Binnen zes weken haalden ze 60.000 euro op en was de eerste editie van ’t Veers IJsplein een feit. In elf jaar kon het één keer niet doorgaan, omdat de financiën niet rondkwamen.

Nieuwe locatie
Gelukkig hoefde het dit jaar niet zo ver te komen. De nieuwe locatie bevalt tot nu toe uitstekend. “Eigenlijk zou je het liefst op het Heereplein willen zitten, maar dat is financieel gewoon niet haalbaar. Wij zijn heel blij met deze optie. En voor de jeugd uit Raamsdonk en Geertruidenberg is dit misschien nog wel makkelijker te bereiken.”

De ijsbaan blijft tot en met 7 januari geopend. Er staan nog verschillende activiteiten op de planning, zoals op 5 januari het bierkratten curling en een nieuwjaarsdisco.

Bron: BN De Stem