Veerse molendag zaterdag

In en rond molen d’Onvermoeide in Raamsdonksveer wordt zaterdag de tweede Veerse Molendag gehouden. Tijdens deze dag kunnen geïnteresseerden tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje nemen bij de korenstellingmolen aan de Hoevendijk, die vorig jaar nog zo’n 500 bezoekers trok.

“Meer dan vorige keer zijn dit jaar alle kernen van de gemeente bij deze molendag betrokken”, zegt Bert van de Kieboom van het Veers Erfgoed, die zelf een expositie inricht over heden en verleden van de molen. De stichting is samen met onder andere molenaar Jos van Hamont en sponsor Volksbelang verantwoordelijk voor het programma van de molendag. “Onder andere de Bergsche Battery uit Geertruidenberg en het gilde Sint Bavo uit Raamsdonk geven acte de présence.” Er is zaterdag verder een tentoonstelling van schaalmodellen, er is een mini-draaiorgel dat voor muziek zorgt en vier gediplomeerde molenaars uit de regio geven, ieder op een verdieping van de molen, uitleg over het bouwwerk. Van de Kieboom: “Om die reden valt onze molendag niet samen met de landelijke molendag, omdat deze molenaars dan in hun eigen gemeente aanwezig zijn.”Een van de opmerkelijkste demonstraties is die van het ‘billen’ van molenstenen. Als de molenstenen intensief gebruikt worden, moeten deze uiteraard periodiek met de hand bijgeslepen worden. Die ambacht is ook zaterdag te zien.

De molen is gebouwd in 1890 en deed dienst tot 1942. In 1970 kocht de toenmalige gemeente Raamsdonk de restanten van de molen, die door de jaren heen niet ongeschonden was gebleven. De gemeente Geertruidenberg heeft een subsidie-aanvraag ingediend bij het Rijk voor restauratie van het bouwwerk. Van de Kieboom: “Hopelijk krijgen we nog voor de zomervakantie van volgend jaar te horen op wat voor bedrag we kunnen rekenen.”