Verbetering infra is einde motorrace

De jaarlijkse demorace voor motoren op het bedrijventerrein Dombosch in Raamsdonksveer dreigt te verdwijnen uit de gemeente Geertruidenberg. Oorzaak is een herinrichting van het stratenplan in Dombosch waardoor het voor de motorrijders te gevaarlijk wordt.

Daarmee raakt de gemeente een groot, spectaculair, gratis publieksevenement kwijt. De races trokken afgelopen jaar ongeveer 18.000 bezoekers. “Spijtig, maar als dat de consequentie is, dan accepteren we dat”, stelt verantwoordelijk wethouder Lida Verschuren van de gemeente Geertruidenberg.

De organisatie van de demoraces heeft herhaaldelijk gesprekken gehad met de gemeente. Roel van Zeelst van het organiserende comité: “Dit jaar kan het na veel moeilijk doen van de gemeente nog doorgaan, maar voor volgend jaar is het einde verhaal. Door de herinrichting komen er te veel riskante obstakels in het circuit.” Bij de herinrichting van Dombosch worden boldrempels en plateaus in de straten van Dombosch gepland. Ook komen er dubbele witte strepen op de as van de weg, strepen die 3 mm boven het asfalt steken waardoor motoren dreigen te slippen.

Van Zeelst: “Hoe meer Europese subsidies, hoe meer obstakels, hoe hoger de drempels. Daar worden vrachtwagenchauffeurs ook niet vrolijker van.” Wethouder Verschuren: “Zonder subsidies hadden we dit project inderdaad niet kunnen uitvoeren.” Volgens Van Zeelst kan het terrein makkelijk aangepast worden zodat het als circuit gebruikt kan worden: “In Hank is bij de herinrichting van het dorp ook rekening gehouden met de jaarlijkse wielerronde en de carnavalsoptocht.”

De raceorganisator is slecht te spreken over de manier waarop de gemeente overlegt: “Wij hebben vorig jaar nog extra geïnvesteerd, aangemoedigd door het feit dat de gemeente zei dat we er nog zeker vijf jaar terecht konden.” Hij zegt de indruk te hebben dat de gemeentepolitiek niet in de gaten heeft wat er speelt: “Het is gratis, we vragen geen politieondersteuning en geen subsidies. Bovendien, de bedrijven op Dombosch gebruikten de races als een open dag, een vorm van goodwill, om relaties te ontvangen.”

Van Zeelst heeft al contact met andere gemeenten in de regio om een alternatief circuit voor het evenement te zoeken.