Verkeersproblemen Veers winkelcentrum

Massale steun voor ondernemerspetitie. Zo’n veertig ondernemers en ruim 1.500 inwoners hebben al hun handtekening gezet.

Paaltjes bij de knip in het centrum van Raamsdonksveer. © Sjoerd Marcelissen

Dat stelt Marco den Dekker, die spreekt namens een ondernemerscollectief. De petitie wordt binnenkort aangeboden aan de gemeente Geertruidenberg.

Al enkele maanden vinden er werkzaamheden plaats in het centrum. Ook zijn er enkele nieuwe verkeersmaatregelen getroffen. Alleen pakken die nadelig uit voor de winkeliers, meent Den Dekker. “Het is voor de consument een uitdaging om uit te vinden hoe de winkels te bereiken zijn. Klanten klagen steen en been.”

Halsstarrig
Veel weerstand is er tegen de knip op de Keizersdijk; verkeer kan daardoor niet dwars door Raamsdonksveer rijden. Wethouder Kevin van Oort gaf eerder aan niet van de knip af te kunnen, omdat deze nodig is om de geluidsbelasting voor diverse huizen aanvaardbaar te houden. De gehele gemeenteraad was bovendien voorstander van de knip. Den Dekker: “Het ergste is dat de gemeente er niet op terug komt. We hebben allemaal wel eens een plan, waarin iedereen gelooft. Maar achteraf blijkt dat het toch niet werkt. Je kunt dan niet halsstarrig vasthouden aan het beleid.”

In gesprek
Door de knip is de grote parkeerplaats achter supermarkt Lidl ‘een rondweg’ geworden, waar ook vrachtverkeer rijdt. “De knip an sich zijn we niet per se tegen. Het gaat om de negatieve bijeffecten. Veilig parkeren is er bij de Lidl niet bij, om over het fietspad maar te zwijgen.”
Die zorgen zijn bij de gemeente bekend, reageert wethouder Van Oort. “We hebben tellingen laten doen, het verkeer daar is een aandachtspunt.” Direct ingrijpen is voorbarig, vindt de wethouder. “Ik ga eerst in gesprek met een vertegenwoordiging van de ondernemers. Dan leggen we de kaarten op tafel. leggen we de achtergrond van bepaalde maatregelen uit en kunnen we kijken waar het wringt in het centrum. We zijn nog niet ‘achteraf’, we zitten nog midden in het werk bij het Gangboord.”

Bron: BN De Stem