Verplaatsing boerderijen voor betere toekomst

De verplaatsing van de boerderijen in Raamsdonk, het bouwen van nieuwe woningen op de plek waar ze gestaan hebben en het verfraaien van het landschap: het is een uniek pilotproject voor heel Nederland. Het plan is voortgekomen uit een samenwerking tussen boeren (ZLTO), woningcorporatie WSG in Geertruidenberg, de gemeente Geertruidenberg en de provincie Noord-Brabant.

Boerderijen verplaatsen is duur en daarom is voor ‘het lint Raamsdonk’ een plan bedacht waarbij woningbouw de kosten zoveel mogelijk dekt. Ontwerper Bert Welmers: „Het gaat aan de Lange Broekstraat om een lint, een slingerend weggetje door een open agrarisch gebied waar oorspronkelijk boerderijen stonden maar waar steeds meer burgerwoningen zijn verschenen. Het lint is verdicht, de boerderijen zitten op slot, de boeren hebben geen uitbreidingsmogelijkheden. De boeren zien wel toekomst voor hun bedrijven, maar ze kunnen op die plek niet verder.“

In de Lange Broekstraat en directe omgeving, Kerkstraat en Korte Broekstraat, gaat het om vier melkveehouderijen en een varkensbedrijf. Volgens Welmers staat niet het verplaatsen van de boerderijen voorop maar ‘de kwaliteit van het lint, dat is het uitgangspunt van het plan.’
De betrokken boeren in de Lange Broekstraat hebben zelf aangegeven dat ze wel weg willen. Inmiddels zijn er rond Raamsdonk al vier alternatieve locaties gevonden. Of een vijfde locatie noodzakelijk is, is nog niet duidelijk. Een een van de boeren heeft aangegeven verder te willen verhuizen dan Raamsdonk.

De ongeveer 35 nieuwe woningen moeten in het landschap passen en op boerderijvorm geïnspireerd zijn. „We willen niet domweg het lint volstoppen met huizen“, aldus Welmers. „Het gaat erom dat de woningbouw past in het landschap en in de daar aan gekoppelde natuurontwikkeling.“ Voor het verhuizen van de boeren is 6,5 miljoen euro nodig. Het verplaatsen van de boerderijen is begroot op 1,3 miljoen euro per boerderij. Volgens een nog ruwe berekening bedragen de kosten voor landschapsaankleding, recreatieve ontwikkeling en natuuraanleg ongeveer een miljoen.

Het plan valt binnen het reconstructieplan de Wijde Biesbosch. In de huidige opzet kost het de gemeente Geertruidenberg niets. De gebiedscommissie Wijde Biesbosch praat op 13 december over het plan. De commissie Grondgebiedszaken van de gemeente heeft zich er maandag al positief over uitgelaten.