Verzoening in kwestie synagoge Geertruidenberg

Bezwaarmakers en toekomstige exploitanten reiken elkaar de hand door het plaatsen van een plaquette.

,,Ik ben blij met deze verzoening”zegt Johan van Uffelen, voorzitter van de Stichting Stolpersteine over het compromis dat is bereikt. In de voormalige synagoge die wordt verbouwd tot pizzeria komt een plaquette waarop de beladen geschiedenis wordt beschreven. © Pix4Profs/René Schotanus

In de kwestie rond de vestiging van een pizzeria in de oude synagoge van Geertruidenberg is een compromis bereikt. Bezwaarmakers en toekomstige exploitanten reiken elkaar de hand door het plaatsen van een plaquette. Daarop wordt de beladen geschiedenis van het pand beschreven.

,,Met deze uitkomst kunnen we allen vrede hebben”, zegt Johan van Uffelen, voorzitter van bezwaarmaker Stichting Stolpersteine. ,,Het gesprek met de broers Wouter en Mickel-Guy Marquart is in goede sfeer verlopen. Het bezwaarschrift was dan ook niet gericht op de exploitanten, maar bestemd voor de gemeente”, verduidelijkt Van Uffelen nog eens.

,,Die jonge gasten zijn razend enthousiast bezig met het restaurantje. Ze hebben te goeder trouw een vergunning aangevraagd.”
,,Klopt”, zegt Mickel-Guy Marquart. ,,Door deze kwestie hebben wij ons in de geschiedenis verdiept. Het is vreselijk dat Joodse inwoners zijn weggevoerd. Nu kunnen onze bezoekers kennis nemen van de geschiedenis. In die zin is een plaquette een verrijking.”

Vervolg op een eerder bericht: Pizzeria in synagoge Geertruidenberg is ‘niet koosjer’.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 12-12-19