Vijf vragen over WSG: Is het einde in zicht?

WSG houdt mogelijk eind dit jaar op te bestaan. De Geertruidenbergse woningstichting wil opgaan in andere regionale corporaties. Zoals Thuisvester, WonenBreburg, Woonlinie en AlleeWonen. Vijf vragen over de kwestie WSG.

1. Wat was er ook alweer aan de hand met WSG?
De corporatie opereerde jarenlang succesvol in (zorg-)vastgoed en huurhuizen. Paradepaardjes zijn onder meer de Huntington-kliniek in Raamsdonksveer en de woonbastions in Geertruidenberg. WSG had gronden en panden van Steenbergen tot Loon op Zand. Alleen bleek in 2011 dat de toenmalige leiding voor honderden miljoenen aan leningen was aangegaan om gronden te kopen. De inkomsten waren beperkt. WSG stond op omvallen, toenmalig directeur Peter Span werd ontslagen.

2. Wat heeft WSG daarna gedaan?
Huidig directeur Liesbeth van Beek leidt sinds 2013 een fors saneringsplan: gronden en panden worden afgestoten. Het Centraal Fonds voor Volkshuisvesting (CFV) stelde 118 miljoen aan steun beschikbaar om WSG te redden. Zelf probeert WSG het aantal leningen terug te dringen.

3. Hoe is de status van WSG nu?
WSG bezat in 2011 205 hectaren grond. Dat aantal is met driekwart verminderd. Waar eerder het aantal leningen ruim 800 miljoen omvatte, is dat nu 677 miljoen. Nog altijd maakt WSG verlies: over 2016 8 miljoen euro. Het probleem zit hem in de rentelast; vorig jaar betaalde WSG 31 miljoen aan rente. WSG bezit zo’n 4.000 huurhuizen, waarvan zo’n 1.600 in de gemeente Geertruidenberg.

4. Wat betekent dit voor huurders?
Voorlopig nog niets. WSG wil opsplitsen in negen andere corporaties. Dat betekent dat panden of woningen in de regio van een bepaalde corporatie van WSG worden overgenomen. Zo zal Thuisvester waarschijnlijk de huizen in de regio Oosterhout-Geertruidenberg inlijven en geldt voor Woonlinie hetzelfde in het Land van Heusden en Altena. Wanneer dit gebeurt, krijgt de huurder te maken met een andere corporatie als huisbaas.

5. Is daarmee de kwestie WSG afgedaan?
Nee. De negen regionale woningcorporaties onderzoeken hoe WSG in puzzelstukjes opgesplitst kan worden. WSG-directeur Liesbeth van Beek hoopt in het najaar tot een akkoord te komen, waarna de stichting zich eind 2017 opheft. Ook de leningen gaan deels over naar de andere corporaties. Daarmee is WSG nog niet gered: een extra injectie van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) is nodig. Tegelijkertijd loopt er nog een rechtszaak van WSG tegen de voormalige raad van toezicht, die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor de financiële puinhoop. In die raad van toezicht zat onder meer Frank Staal, die onlangs als directeur bij verpleeghuis De Riethorst vertrok.

Bron: BNdeStem.nl