VOG Ondernemers zien mogelijkheden in centrumveiligheid

Naar aanleiding van een retail-bijeenkomst van de gemeente, waarbij de centrumveiligheid uitgebreid aan bod kwam, hebben we een poll uitgezet op onze website om te inventariseren welke veiligheidsmaatregelen de voorkeur hebben.

camera-toezicht

Vier veiligheidsmaatregelen hebben we in de poll benoemd, te weten cameratoezicht, actief toezicht rondom sluitingstijd, collectieve beveiliging en laten ophalen van kasgeld. Waarbij de ene optie uiteraard de andere niet uitsluit.

Uit de resultaten van de poll bleek dat cameratoezicht in de winkelgebieden als mogelijkheid door veel ondernemers als goede optie wordt gezien (43,6% van de stemmen). Dit geeft blijkbaar een groot gevoel van veiligheid. Momenteel is het echter zo dat cameratoezicht niet mogelijk is. Hier liggen juridische en privacy redenen aan ten grondslag, die zeker op korte termijn niet zullen wijzigen. Cameratoezicht in de winkels is uiteraard altijd wel mogelijk en de meeste winkeliers hebben dat dan ook al toegepast.

uitslag-poll-11-afbeelding

Actief toezicht rondom sluitingstijd kwam met 25,6% van de stemmen als tweede optie naar voren. Zeker in de wintermaanden, als het vroeg donker is blijkt het wenselijk dat er beveiliging in de buurt is als de winkels gaan sluiten. Het is dan relatief stil in het centrum en de aanwezigheid van een beveiliger is dan een geruststellende gedachte.

Ook collectieve beveiliging door een beveiligingsbedrijf is goede optie blijkt uit de poll. Met 20,5% van de stemmen is dit een mogelijkheid die veel ondernemers ook zien zitten. Vanuit de VOG kunnen we in samenwerking met de winkeliers kijken wat haalbaar is om zoveel mogelijk bedrijven uit de winkelcentra collectief te beveiligen en daarmee de beveiliging goedkoper in te kopen. En daarnaast ook de beveiliging naar een hoger niveau te tillen. Als één bedrijf een groot aantal klanten in het winkelgebied heeft is het wellicht ook interessanter om bijvoorbeeld tijdens de koopavonden actief een beveiliger te laten rondrijden.

Kasgeld laten ophalen i.p.v. zelf afstorten kreeg slechts 7,7% van de stemmen. Blijkbaar wordt dit weinig gedaan of ervaart men hier weinig onveiligheid bij. Hoewel de geluiden tijdens de retailbijeenkomst anders waren. Voordeel hiervan is dat men niet met veel geld in het donker over straat hoeft. De kosten schijnen ook erg mee te vallen, zeker als dit gecombineerd met meerdere bedrijven gedaan wordt.

Alles bij elkaar een onderwerp dat zeker leeft en bij de ondernemers in de winkelgebieden op de agenda staat. Waarbij we niet moeten vergeten dat ook de bewoners van de winkelcentra een belangrijke partij zijn die bij ontwikkelingen op dit gebied zeker betrokken moeten worden.

Bron: VOG bestuur