VOG-voorzitter stopt

Voorzitter Henk Adriaanse van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg stopt ermee: “Tien jaar is/was mooi. De ondernemers in Geertruidenberg staan nu als collectief op de kaart. Dat hebben we bereikt. Ik was een radertje in het geheel. De lokale ondernemers, het VOG-collectief, dat stond bij mij nogal eens centraal. Ik wil me nu maximaal concentreren op mijn eigen bedrijf nu we besloten hebben om met 10% uit te breiden.”.

De opvolger van transportondernemer Henk Adriaanse als voorzitter is Louis de Wit, directeur van het bedrijf AtexLicht in Raamsdonksveer.

Exit Henk Adriaanse, het ‘gezicht van de VOG’?
Tot nu toe in ieder geval. Onder zijn leiding startte de ondernemersvereniging in 2005 na een fusie van de Raamsdonksveerse Ondernemers (RONDO) en de Industriekring Dongemond (IKD). In 2010 voegden zich ook de middenstanders, verenigd in de detailhandelsorganisatie BRUG bij het VOG-collectief. De VOG is de grootse lokale ondernemersvereniging van Noord-Brabant. De organisatie vertegenwoordigd in de gemeente Geertruidenberg 300 bedrijven met in totaal meer dan 3000 werknemers.

Terugblikkend naar de afgelopen tien jaar:
“Toen we begonnen waren de ondernemers uit het zicht van de gemiddelde inwoner. We hadden weinig tot geen aandacht van de lokale politiek en er was geen actieve portefeuille economische zaken binnen het college van b en w. Nu zijn de bedrijven zichtbaar en bekend voor de gemiddelde inwoner. Er is een wethouder Economische Zaken en in de lokale politiek is een andere balans ontstaan die perspectief en ruimte biedt voor dialoog. Als ondernemerscollectief tellen we nu mee en hebben we een gezicht gekregen als zelfstandige factor in de gemeente. Dat was en is ook een gevecht, maar dat hebben we bereikt.”

Wat nog niet lukte:
Het realiseren van een gezonde basis voor lokale detaillisten of het kruispunt Hooipolder als topprioriteit op de lokale politieke agenda krijgen. Adriaanse: “Dat zijn al meer dan 10 jaar knelpunten. Deze verdienen dringend actieve aandacht, intensiever en constructiever dan tot nu toe. Is die aandacht er al? Is dat denken niet gewoon het probleem?”.

De nu scheidend voorzitter als ‘een radertje in het geheel’?
Wel een radertje met scherpe tanden. Adriaanse: “Zonder de geschiedenis te kennen, kun je de toekomst niet bepalen. We hebben tien jaar nieuws, actualiteiten, besluiten en kwesties verzameld op vogweb.nl. Dat maakt het mogelijk ontwikkelingen te toetsen aan eerdere (beleids)voornemens. Op basis van feiten, dus. Wijs je op contrasten, zoals regelmatig via de VOG-website gebeurt, dan kan dat als een kritische toonzetting overkomen. Een ondernemer is niet altijd een diplomaat en we hebben zeker respect voor de politiek als absoluut noodzakelijk democratisch fenomeen. Tegelijkertijd is de kritische noot in de achterliggende periode een kracht geweest. Maar binnen de veranderende balans is het misschien tijd voor een ander geluid. Desondanks blijft het vooral belangrijk de lokale ondernemers te informeren, enthousiasmeren, stimuleren en te faciliteren.”

Adriaanse zegt het werk voor de VOG altijd vol overgave en met veel plezier te hebben gedaan: “Ja, nu een nieuwe voorzitter, een nieuw geluid. Het ging en gaat niet om mij, ik ben maar gewoon een enthousiaste ondernemer. Het is nu zoeken naar een weg om verder te komen. Belangrijk is hierbij volgens mij dat er aan de samenwerking gewerkt wordt. Ondernemers samen met elkaar maar ook met overheid en onderwijs. Dat betekent dat alle partijen stappen moeten proberen te zetten vanuit een brede visie op niveau. En dus minder vaak acteren op basis van eigen, persoonlijke, onduidelijke of zelfs principiële belangen. Dat betekent dat we vaker over de eigen schaduw heen moeten durven springen.”

Het nieuwe bestuur van de VOG bestaat per 1 juli uit Louis de Wit (voorzitter en ondernemer Atex Licht), Jan Houweling (penningmeester en ondernemer Houweling Accountants), Huub Lommers (creatief brein en ondernemer Scattando) en Marco Verbrugge (secretaris en ondernemer Verbrugge Makelaardij & Assurantien).