Stikstoffilter Volkerwessels gaat bouwcrisis te lijf

VolkerWessels presenteert dinsdag een filtertechnologie die de stikstofuitstoot van groot bouwmaterieel “tot 99 %” terugdringt.

VolkerWessels heeft een technologie ontwikkeld waardoor tijdens de realisatiefase van projecten tot 99% van de stikstofuitstoot van het grote, veelal stilstaand materieel gereduceerd kan worden. Het prototype van deze oplossing is al op verschillende locaties getest. De werking en prestaties van deze technologie zijn door een geaccrediteerde luchtmeetdienst conform NEN en ISO normen gevalideerd. VolkerWessels verwacht binnenkort ook een vergelijkbare filtertechnologie voor mobiel materieel beschikbaar te hebben.

Eric Pot, initiator van de technologische ontwikkeling en VolkerWessels directeur:
“Het NoNOx filter bestaat uit een aantal bewezen technologische componenten. Door de slimme aaneenschakeling van deze technologieën kan het filter zijn werk doen en daardoor tijdens de bouwfase tot 99% van de stikstofuitstoot reduceren. Het filter zet het aanwezige NOx in de uitlaatgassen om in niet schadelijke stoffen. Het NoNOx filter is dusdanig ontworpen dat deze eenvoudig toepasbaar is in de praktijk; “plug and play”. Het NoNOx filter wordt met een flexibele aansluiting direct aangesloten op het materieel.”

NoNOx filter
De NoNOx filterunit kan aangesloten worden op de uitlaat van bestaand diesel materieel. Vanwege de opstelling in een generator frame is de unit met name voor stilstaand en beperkt bewegend materieel zoals generatoren, boorstellingen, heistellingen en bouwkranen te gebruiken. Voor veel bewegend materieel zoals graafmachines, asfaltspreiders, shovels, dumpers, etc. is deze unit opstelling minder geschikt. VolkerWessels is intussen ook ver gevorderd met de ontwikkeling van een kleinere NoNOx unit die wel geschikt is voor bewegend materieel.

Bron: VolkerWessels.com – 4 februari 2020
Volkerwessels Logo