Rijkswaterstaat verwacht dit jaar met de aanbesteding te starten voor het zuidelijke deel, tussen de knooppunten Everdingen en Hooipolder.

Knooppunt Hooipolder. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Ook beginnen in de loop van 2020 onteigeningsprocedures om gronden te werven. Zo blijkt uit de laatste nieuwsbrief van Rijkswaterstaat .

De A27 wordt tussen 2022 en 2030 aangepakt. Het werk begint in het zuiden, bij knooppunt Hooipolder. Daar komt een verbindingsboog voor het verkeer vanuit de A59 (Zonzeel) naar de A27 richting Gorinchem. De weg wordt vervolgens tot aan Houten verbreed, met spitsstroken van Hooipolder tot Werkendam. Ook komen er nieuwe bruggen.

Stikstof
De stikstofuitspraak van de Raad van State zorgt nog voor een vraagteken betreft de exacte planning. Eerder werd al een streep gezet door de plannen voor de ring bij Utrecht en werd bekend dat de aanpak van de A58 vertraging oploopt. ,,Het tracébesluit voor Houten-Hooipolder is eind 2018 door de minister vastgesteld. Toen is gekeken naar effecten op Natura 2000-gebieden gebaseerd op de toen geldende Programma Aanpak Stikstof”, verklaart projectmanager Marc Lentjes. Er zijn 49 beroepen ingediend tegen het tracébesluit. ,,Het is nu wachten tot de zitting bij de Raad van State.” Dan blijkt of de verbreding van de A27 onherroepelijk is.

Kabels en leidingen
Intussen gaat Rijkswaterstaat verder met de voorbereidingen. ,,De eerste maanden van 2020 staan in het teken van werkzaamheden buiten. Daarbij gaat het om het verleggen van kabels en leidingen”, aldus Lentjes. Zo wordt een watertransportleiding tussen Noordeloos en Lexmond verlegd.

Gronden werven
Ook lopen er gesprekken met alle eigenaren van gronden die nodig zijn voor het project. ,,Het gaat om 300 dossiers“, zegt een woordvoerder. ,,Met 10 procent hebben we inmiddels een overeenkomst.” In 2022 wil Rijkswaterstaat alles rond te hebben. Niet altijd leiden gesprekken tot een akkoord. In 10 tot 15 procent van de gevallen gaat Rijkswaterstaat over tot onteigening. ,,Deze procedures zetten we alvast in de loop van 2020 in.” Dan nog kunnen grondeigenaren naar de rechter stappen. ,,Niemand is gebaat bij een gerechtelijke procedure. Het kost beide partijen veel tijd en energie. Daarom trekken we alles uit de kast om de grondaankoop in goed overleg te regelen.” Zo bereikte Rijkswaterstaat in maart vorig jaar een akkoord met de Scouting Raamsdonksveer. Zij verhuizen van de locatie bij zwembad De Ganzewiel naar een nieuwe accommodatie bij het Veerse plassengebied.

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 02-01-20

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder