Vrijgeven ozb = graaien gemeente

Gemeenten krijgen definitief de vrijheid om de hoogte van de onroerenzaakbelasting (ozb) zelf vast te stellen. Over de wijze waarop buitensporige tariefstijgingen moeten worden bestreden verschilt men echter grondig van mening.

Vereniging Eigen Huis zegt dat een ‘grenzeloze ozb’ gemeenten een eindeloze mogelijkheid geeft te graaien in de portemonnee van de huizenbezitter om tekorten weg te poetsen. Als gemeenten volgend jaar de stijging van de ozb-tarieven weer zelf kunnen bepalen, lopen huizenbezitters een groot risico dat zij de komende jaren een fors hogere rekening moeten betalen.

De voorlopige ranglijst met grote OZB-verhogingen is als volgt:

  1. Waddinxveen +30%
  2. Berkelland +20%
  3. Weesp +15%
  4. Geertruidenberg +12%
  5. Tiel +10%
  6. Bergeijck +8%
  7. Wijdemeren +7,5%
  8. Tholen +5%
  9. St. Maartensdijk +6%
  10. Haarlem +5%

Deze ozb-verhogingen betreffen overigens de verhogingen voor huiseigenaren. Voor bedrijven heeft de gemeente G’berg voor 2007 enkel een trendmatige verhoging toegezegd. Dit is echter wat minimaal verwacht mag worden aangezien deze heffing al relatief hoog is ten opzichte van naburige gemeenten. Onduidelijk is wat men met de ozb gaat doen na 2008. Duidelijk is echter wel dat het een hele opgaaf zal zijn om de komende jaren te komen tot sluitende begrotingen….