Vuurwerk in West-Brabant verbieden?

Met name de respondenten uit Geertruidenberg willen dat een vuurwerkverbod wordt ingevoerd. 

Siervuurwerk verlicht de Grote Kerk in Breda tijdens de jaarwisseling. © Ramon Mangold

Als het aan de inwoners van West-Brabant ligt, kunnen vuurwerkwinkels de deuren sluiten. Een meerheid wil een vuurwerkverbod, terwijl ze daar in de rest van Nederland anders over denken. Dat blijkt uit de antwoorden van 12.390 West-Brabantse respondenten in de Regionale Vuurwerk Enquête van deze krant.

Het gaat om 52 procent van de respondenten die voor een vuurwerkverbod is, 44 procent is tegen een verbod en de rest weet het niet of vulde de vraag niet op de juiste manier in. Het is geen ruime meerderheid, maar het aantal voor-stemmers ligt in West-Brabant wel bijna 10 procent hoger dan in de rest van Nederland.

‘Gevaarlijk’
Met name de respondenten uit Oosterhout en Geertruidenberg willen dat een vuurwerkverbod wordt ingevoerd. Want ze vinden het maar gevaarlijk dat vuurwerk, er zouden te veel ongelukken gebeuren. Ook vinden ze dat het veel geluidsoverlast voor huisdieren en (klein) kinderen oplevert.

In Dongen staan ze niet te springen voor een vuurwerkverbod. In tegendeel: een meerderheid is tegen een verbod. Terwijl de Dongense respondenten procentueel het hoogst scoren op de uitspraak ‘het is gevaarlijk, er gebeuren te veel ongelukken mee’. Ook in Baarle-Nassau en Tholen zijn ze tegen een vuurwerkverbod, in Steenbergen gaat het gelijk op. In de rest van de West-Brabantse gemeenten wil een meerderheid van de respondenten een vuurwerkverbod.

Het verhaal gaat verder een kaart van Nederland. In de kaart wordt een gemeente bestempeld als ‘voor het verbod’ (groen) wanneer meer dan 55 procent vóór is. Een gemeente kleurt rood (tegen het gebod) als meer dan 55 procent tegen is. Dit wijkt af van het verhaal. Klik hier om de genoemde kaart van Nederland te bekijken.
De gegevens uit de enquête van respondenten uit onze gemeente vindt u in onderstaand overzicht.

Gemeente
Geertruidenberg
Aantal respondenten
304
Geslacht
Man: 59%
Vrouw: 41%
Vuurwerkverbod
Voor: 57%
Tegen: 42%
Weet niet: 1%
Centrale vuurwerkshow?
Goed idee: 48%
Geen goed idee: 43%
Maakt mij niet uit: 9%
Afsteken van vuurwerk
Ja: 33%
Nee: 63%
Weet (nog) niet: 5%
Besteding
Tot 10 euro: 0%
10 tot 50 euro: 18%
51 tot 100 euro: 38%
101 tot 500 euro: 30%
501 tot 1.000 euro: 11%
Meer dan duizend euro: 2%

Vuurwerk splijt huiskamer
Het onderwerp splijt niet alleen West-Brabant, maar ook de Nederlandse huiskamer. De Nederlandse man wil dat consumentenvuurwerk blijft. Vooral vanwege de gezelligheid en de lol van zelf afsteken. De vrouwen lijken er echter wel klaar mee. Tweederde (65 procent) van alle mannen is tegen een vuurwerkverbod in zijn gemeente. Dat steekt opvallend af tegen de vrouwen: daar is 61 procent juist vóór een verbod.

Waarom vooral de mannen tegen een verbod zijn, wordt ook snel duidelijk: 72 procent vindt het gewoon leuk zelf af te steken. Bij de vrouwen die vuurwerk willen behouden, speelt dat argument veel minder een rol: 43 procent steekt graag af. ‘Gezelligheid’ en ‘traditie’ zijn verreweg de meest genoemde termen die de doorslag geven om vuurwerk te behouden.

Ook bij de vrouwen die een voorstander zijn van het behoud van consumentenvuurwerk, komen die termen het vaakst naar boven. Bij het argument ‘het geeft een kick’ worden mannen blijkbaar weer jongens, want zij liggen dan ver voor op de meisjes: 37 tegen 13 procent. Hoe ouder de mensen worden, hoe minder de kick wordt, overigens.

Een meerderheid van de vrouwen (58 procent) ruilt het zelf afsteken van consumentenvuurwerk graag in voor centrale vuurwerkshows. Terwijl, logischerwijs, juist 62 procent van de mannen dat maar niks vindt. Uiteindelijk is daarmee een kleine meerderheid (54 procent) van de bezoekers van de nieuwssites van deze krant tegen een vuurwerkverbod.

Vrouwen zelden slachtoffer
Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, merkt ook aan de slachtoffers van vuurwerk dat mannen liefhebbers zijn en vrouwen veel minder. ,,Negentig procent van de slachtoffers is man, gekeken over de afgelopen tien jaar,’’ zegt hij. ,,Het aantal slachtoffers wat zelf afsteekt of als omstander geraakt werd, is fifty-fifty. Maar van alle vrouwen die slachtoffer zijn, is negentig procent omstander. Dat betekent: vrouwen zijn bijna nooit zelf slachtoffer van vuurwerk wat ze zelf afsteken.”

Voor Leo Groeneveld, voorzitter van de vereniging Pyrotechniek Nederland (de vuurwerkbranche), bevestigt de enquête de vuurwerktraditie die hij zo koestert en waarmee we allemaal zijn opgegroeid. ,,Ik overdrijf niet als ik zeg dat meer dan 90 procent van de vuurwerkkopers mannen met zoontjes zijn. Een traditie die je graag wil doorgeven. Boys will be boys. En vrouwen houden er dan misschien minder van, maar ze staan wel met oliebol achter het raam 31 december naar boven te kijken.”

‘Net Zwarte Piet’
,,Ik zeg altijd: begin zo’n enquête eens met de vraag: stel je eens een oud en nieuw voor zonder vuurwerk? Ik denk dat het percentage mensen dat voor vuurwerk is, dan snel omhoog gaat. De meerderheid van de Nederlanders is een beetje moe van dit soort discussies. Net als met Zwarte Piet: de mensen die zich er druk over maken, kapen de hele discussie. Ik ben er zeker van dat de meerderheid de vuurwerkdiscussie aan zich voorbij laat gaan en gewoon graag vuurwerk afsteekt met oud en nieuw, of toekijkt.”

Opvallend is de plek waar de enquête het vaakst is ingevuld: Enschede, de stad waar in 2000 een vuurwerkopslag ontplofte met 23 doden als gevolg. Ruim 6500 mensen grepen de AD-enquête aan om 18 jaar later hun mening te geven: zelfs dáár is een kleine meerderheid (52 procent) nog altijd tégen een vuurwerkverbod. De tweede stad waar de enquête het meest is ingevuld, is Eindhoven (4714) en daar is wel een meerderheid 56 procent voor een verbod. In een andere stad met een roemrucht oud en nieuw-verleden, Den Haag, is weer een meerderheid (54 procent) tégen een vuurwerkverbod.

Verantwoording Regionale Vuurwerk Enquête
Deze enquête is uitgezet via kranten en websites van BN DeStem, Algemeen Dagblad en andere regionale kranten van De Persgroep. Ook is de enquête onder de aandacht van lezers gebracht via social media als Facebook en Instagram. Iedereen die de vragenlijst wilde invullen kon meedoen; meer dan 157.000 mensen deden dat. De resultaten zijn niet representatief voor de Nederlandse bevolking; er is niet gestuurd op de verdeling man/vrouw, leeftijd of woonplaats.

Bron: BN De Stem – Nicole Roelands 23-11-18