Wanbetaling wordt bedrijven fataal

Het aantal bedrijven en consumenten dat hun rekening te laat betaalt, neemt in een rap tempo toe. Als deze trend zich voortzet, dan komen een aantal bedrijven de komende maanden in de problemen.

Dat blijkt uit cijfers van kredietspecialist Graydon, zo schrijft De Telegraaf. Bijna de helft van de bedrijven en consumenten betaalt de rekening te laat. Over het algemeen blijven rekeningen in de zomer sowieso langer liggen.

Ook de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) constateert een forse toename van betalingsachterstanden. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers in opdracht van de NVI, staat er inmiddels een slordige 5 miljard euro open aan vorderingen. Dat is bijna 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.Volgens voorzitter Jet Creemers van de NVI hebben consumenten 3,7 miljard euro aan betalingsachterstanden. Voor bedrijven komt het schuldbedrag uit op een totaal van 1,1 miljard.Creemers: ‘De hoofdoorzaak dat kleine bedrijven over de kop gaan, is dat zij te maken hebben met wanbetalers. De overheid onderschat de gevolgen van betalingsachterstanden voor de maatschappij en de economie.’