Hét alternatief voor de wegwerpbeker

In Duitsland hebben ze een passende oplossing bedacht. Ik stel voor dat we het briljante idee ook realiseren in Nederland.

Nu een aantal grote bedrijven, zoals Starbucks, hebben aangekondigd plastic rietjes in de ban te doen, kan de wegwerpbeker natuurlijk niet achterblijven. Het is misschien wel onze grootste gezamenlijke vijand als we praten over duurzaamheid. Het lijkt zo makkelijk om je eigen beker mee te nemen als je onderweg bent, maar in de praktijk werkt het helaas nog niet zo. In Duitsland hebben ze daarom een passende oplossing bedacht. Ik stel voor dat we het briljante idee ook realiseren in Nederland.

De wegwerpbeker is een groot probleem. Meestal is het papier bekleed met polyethyleen om het waterdicht te houden, maar dit materiaal kan niet zomaar gerecycled worden. En dan hebben we het nog niet eens over alle middelen die nodig zijn om zóveel wegwerpbekers te produceren. Je snapt: we hebben een oplossing nodig.

De Freiburg-cup
De Duitse stad Freiburg voorziet haar burgers van een gemakkelijk bekersysteem voor hergebruik. De zogenaamde ‘Freiburg-beker‘ is een to-go-beker van hard plastic met een wegwerpdeksel. Je krijgt een beker in je bezit voor 1 euro borg. Als je ‘m niet meer nodig hebt, kun je de beker terugbrengen naar één van de 100 deelnemende bedrijven in de stad.

Desinfecteren
Alle deelnemende winkels in de stad herken je aan een groene sticker op de ruit. Zij zorgen ervoor dat de teruggebrachte beker wordt gedesinfecteerd, zodat hij opnieuw gebruikt kan worden. De bekers kunnen tot 400 keer opnieuw gebruikt worden. Dat is wel even iets anders dan de huidige wegwerpbekers die na één keer gebruiken op straat liggen en nauwelijks vergaan.

We <3 koffie
Duitsland houdt van koffie: er worden ongeveer 300.000 kopjes koffie per uur genuttigd. Dat staat gelijk aan zo’n 2,8 koffiekopjes die gemiddeld na 13 minuten alweer worden weggegooid. Een herbruikbare beker komt dus als geroepen. Maar ook in Nederland laten we koffie niet graag staan. Per persoon drinken we gemiddeld 4 koppen koffie per dag. Toch staat de Verenigde Staten bovenaan als het gaat om het gebruik van wegwerpbekers. In 2010 werden hier maar liefst 23 miljard papieren bekertjes gebruikt.

Wat vind jij van dit idee? Is het ook iets dat we in Nederland moeten invoeren?

Bron: Hetkanwel.net

Geschreven door Sjoske Cornelissen ( www.sjoske.nl )
Na haar studie Journalistiek stapte Sjoske Cornelissen (24) met een heleboel dromen de freelance wereld in. Nu, ruim drie jaar later, schrijft ze voor verschillende websites en magazines. Sjoske is verantwoordelijk voor de sociale media-kanalen van hetkanWEL, maar ze interviewt ook (jonge) duurzame ondernemers en doet regelmatig mee aan challenges. Zo heeft ze binnen 30 dagen haar huis ‘ontspult’ en mocht ze een week lang geen plastic gebruiken.