Weining vertrouwen in politiek

Bijna zes op de tien ondernemers (57 procent) heeft geen of weinig vertrouwen in de politiek. Dat blijkt vorige week uit onderzoek onder het ondernemerspanel met bijna 10.000 leden van de Kamer van Koophandel.

Ondernemers zijn weinig te spreken over de effecten die de politiek heeft op hun bedrijf. Bij ruim acht op de tien (81 procent) ondervraagden hebben politici met hun beleid en maatregelen dit jaar al invloed gehad op de bedrijfsvoering en de winst. Slechts in 3,7 procent van de gevallen hebben de ondernemers de politieke bemoeienis als positief ervaren. Door 45 procent is het effect van de politiek tot nu toe dit jaar als ”overwegend negatief” ervaren. Bijna een derde (32 procent) noemt het effect neutraal.

Ondernemers zeggen bij het stemmen op 12 september bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vooral (voor 75 procent) te letten op wat politieke partijen willen met het bedrijfsleven. Verder vinden ondernemers de standpunten van de partijen op het gebied van Europa erg belangrijk (73 procent).