‘Werkgevers voorzichtig over werkgelegenheid’

Nederlandse werkgevers zijn voor het vierde kwartaal minder optimistisch geworden over de vooruitzichten voor de werkgelegenheid en zijn voorzichtig met het aannemen van personeel.

Dat blijkt uit de zogenoemde Manpower Employment Outlook Survey, een barometer voor de arbeidsmarkt, die uitzendconcern Manpower ieder kwartaal publiceert. Het aantal werkgevers dat denkt in het vierde kwartaal mensen aan te trekken, overtreft nog maar net het aantal dat denkt personeel af te stoten.

Deze voorzichtige houding ”vindt mogelijk haar oorzaak in de onzekerheid over de duurzaamheid van het recente economisch herstel”, denkt Haiko van der Pol, directeur Marketing en Communicatie bij Manpower.
In vergelijking met het begin van het derde kwartaal zijn werkgevers minder blijmoedig geworden. Het voorspellende werkgelegenheidscijfer, waarbij het aantal werkgevers dat denkt mensen aan te nemen wordt afgezet tegen diegenen die denken mensen te ontslaan, staat nu op plus 1. In het derde kwartaal was dat plus 3.

Vooral in het zuiden en noorden van het land heerst pessimisme over het vierde kwartaal. In het oosten van Nederland zijn de werkgevers juist optimistischer geworden in vergelijking met de drie maanden hiervoor. Opvallend is ook dat het optimisme vooral is gegroeid in de bouwsector. Dat geldt ook voor de sectoren transport, opslag en communicatie. In andere sectoren zijn werkgevers voorzichtiger geworden over de werkgelegenheid.

Manpower peilt ook de stemming onder werkgevers buiten Nederland. Uit Griekenland, Italië, Tsjechië, Ierland en Spanje kwamen de minst positieve verwachtingen voor de werkgelegenheid in het vierde kwartaal. In China, Brazilië, Taiwan en India waren werkgevers juist uiterst optimistisch.