Wethouder Geertruidenberg: ‘UWV kijkt mensen te weinig in de ogen’

Gemeenten worstelen met de uitvoering van de participatiewet; in de praktijk is het vaak erg lastig om mensen vanuit de bijstand weer aan het werk te krijgen. Zo heeft Geertruidenberg 380 personen in de bijstand.

UWV

Ondanks de economische groei zijn de vorderingen beperkt, ervaart participatiecoach Anja Tabak. „We hebben iemand die al meer dan tien jaar in de bijstand zit. We proberen van alles, maar wij zijn geen werkgever. Er moet een bedrijf zijn dat zegt ‘wij gaan het proberen’.”

Ook wethouder Adriaan de Jongh (CDA) hoopt in zo’n geval op goodwill van de ondernemer. Op lokaal vlak werken gemeente, ondernemersvereniging VOG en WerkLink aan een databank met geanonimiseerde cv’s. Geertruidenberg boekt af en toe succesjes met de afgelopen jaar geopende vacaturebalie, een wekelijkse inloop om werklozen te helpen in hun zoektocht naar een job. De Jongh: „Dat trekt gemiddeld 30 tot 35 bezoekers.”

UWV
Volgens hem vult de balie iets in waar het UWV tekortschiet: „Het UWV doet niks. Ze kijkt de mensen te weinig in de ogen. Het is meer een administratiekantoor dat de sollicitatieplicht bijhoudt.” Dat probleem werd afgelopen najaar ook door minister Lodewijk Asscher (PvdA) onderkend. „De bezuinigingen bij het UWV zijn te ver doorgeschoten”, wijst hij op een korting van 400 miljoen euro. Hij wil dat het UWV mensen helpt met een gesprek in plaats van digitaal.

„Het is jammer dat deze wethouder dit weer via de media zo brengt”, reageert Niek Iversen namens het UWV. „Dit is geen manier om overleg te voeren. Ik heb hem al eerder aangeboden om eens uit te leggen wat we wel doen. De stelling dat het UWV niks doet, is natuurlijk onzin. Door enorme bezuinigingen de laatste jaren hebben we onze dienstverlening aan werkzoekenden hierop moeten aanpassen. De dienstverlening is in eerste instantie digitaal, maar wel persoonlijk.

Achter de ondersteuning zit een adviseur. Zeven dagen per week, 24 uur per dag kun je vragen stellen. We laten echt geen mensen aan hun lot over. Wij wijzen op vacatures, werkzoekenden kunnen zich presenteren met een profiel en een cv op werk.nl.”

Niet gemakkelijk
Volgens Iversen zijn er meer dan 30.000 werkzoekenden in West-Brabant, wat het niet altijd gemakkelijk maakt. „Uiteindelijk moet iemand het toch echt zelf doen. Bovendien is de werkgever een belangrijke factor, die moet besluiten of ie iemand wil binden.”

Bron: BNdeStem

Noot bestuur VOG:
De ondernemersvereniging VOG wil heel graag dat bedrijven de juiste medewerkers vinden. Daarom is het initiatief opgepakt om een vacaturebank op de nieuwe website te starten. Samen met de gemeente en WerkLink wordt een online database gevormd. Leden van de VOG kunnen vacatures gratis plaatsen.