Windmolens bij Raamsdonk? ‘Nee,

die zijn vier keer de Sint Bavokerk!’ Veel politieke partijen houden de boot af, zo bleek tijdens het verkiezingsdebat van de ZLTO.

Politiek debat van ZLTO, afdeling Waalwijk en Geertruidenberg, bij De Stek in Raamsdonksveer. © Johan Wouters / Pix4Profs

“Die windmolens zijn vier keer de hoogte van de Sint Bavokerk! Dan moet je je afvragen of je daarvoor het laatste stukje polder moet gebruiken”, vond Adriaan de Jongh (CDA). “We hebben al de hoogspanningsmasten”, stelde Albert Smit (Keerpunt’74). Maar, zo meende Kevin van Oort (Morgen!), windmolens zijn een moetje. “Alle andere gemeenten doen het. Dadelijk komt de vraag: en Geertruidenberg, wat doen jullie?” Volgens hem is wind hoogstnoodzakelijk voor de ambities op het gebied van energie en duurzaamheid. Raadslid Roy van der Vleuten (VVD Waalwijk) was het daarmee eens. “Maar waarom moeten wij het braafste jongetje van de klas zijn?”, reageerde Mike Hofkens (Lokaal+). “Het sentiment is er, daar moeten wij naar luisteren. Waarom zouden we voorop willen lopen?”

‘Sociale ontwrichting’
Ontwikkelaars pogen al enige tijd poot aan de grond te krijgen in Raamsdonk en Waspik. De plannen voor zo’n tien turbines liggen er. “Not in my backyard”, gaf een inspreker woensdagavond aan. “Het zorgt voor sociale ontwrichting.” Hoewel de Geertruidenbergse politiek grotendeels ‘nee’ zegt, neemt de provincie uiteindelijk een besluit.

Zonnepanelen
Wat veel partijen wel zien zitten, is om het buitengebied te gebruiken voor zonne-energie. En dan met name de daken van de agrarische bedrijven voor zonnepanelen. “Dat zou kunnen volgens het systeem van de postcoderoos”, suggereerde Smit. Van Oort: “Over zonnepanelen op daken moeten we niet te moeilijk doen, dat moeten we gewoon oppakken.” Nol Hooijmaijers (CDA Waalwijk) vond dat er breder moet worden gekeken. “In Raamsdonksveer heb je bedrijventerrein Dombosch, in Waalwijk het havengebied. Daar heb je ook voldoende vierkante meters dak voor zonnepanelen.”

Energieneutraal
VVD’er Dennis Havermans pleitte om ‘buiten de gebaande paden’ te kijken. “We denken vaak aan wind- of zonne-energie, maar kijk eens naar wat je kan met het water van de Bergsche Maas.” Duurzame energie is een belangrijk verkiezingsthema. Waalwijk streeft ernaar in 2043 energieneutraal te zijn, diverse Geertruidenbergse partijen hebben 2050 in hun verkiezingsprogramma staan.

Bron: BN De Stem