Winnaar over MVO-prijs 2015

Het was zo’n eer!  Wendy en Arian Kamp uit Raamsdonk wonnen in 2015 de MVO-prijs van de gemeente Geertruidenberg.

Wendy Kamp

Deze tweejaarlijkse wedstrijd is bedoeld voor bedrijven uit de gemeente, die kunnen laten zien dat duurzame winst voor milieu en maatschappij hand in hand kunnen gaan met positieve bedrijfseconomische resultaten. Het melkveebedrijf van de familie Kamp werd voor de prijs aangemeld door hun eigen brancheorganisatie.

Een gezond bedrijf
Wendy Kamp: “We hadden niet verwacht dat we zouden winnen. We zijn nooit zo bewust met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bezig geweest. Voor ons is dat een vanzelfsprekend iets. Ik groeide als boerendochter op tussen koeien die zo weinig mogelijk medicijnen kregen. Ik leerde dat je de grond niet uit moet putten. Daarbij willen wij onze onderneming nu goed onderhouden, zodat onze kinderen later eventueel een gezond bedrijf kunnen overnemen. En dus betekent dat onder meer dat wij goed voor onze 120 koeien zorgen, wat resulteert in een hoge gezondheidsstatus.. Wij kijken ook naar het milieu met behulp van een mineralenplanner. Op het dak van de stal liggen bijvoorbeeld 354 zonnepanelen en daardoor zijn we energieneutraal.”

“Melk komt niet uit de fabriek”
Kennisdeling is voor de familie Kamp ook een groot goed. “Wij vinden het delen van kennis belangrijk. Zowel Arian als ik leerde veel van de stages die we liepen. We hebben dan ook regelmatig stagiaires uit het binnen- en buitenland. Verder ontvangen we schoolklassen , via de organisatie Klasseboeren. Deze bezoeken zijn vooral educatief bedoeld. We willen bewustzijn bij de kinderen kweken en laten zien hoe we werken. Waar komt de melk vandaan en wat moet daarvoor gebeuren? We laten zien dat de melk niet uit de fabriek komt, zoals soms door de kinderen gedacht wordt. Maar we delen ook kennis met andere boeren, zodat zij in staat zijn een betere kwaliteit melk te produceren, wat zorgt voor een beter inkomen. Dit doen we in het buitenland, via een samenwerkingsproject van FrieslandCampina en Agriterra. Zo was ik al in Indonesië en Thailand en binnenkort ga ik naar collega’s in Tanzania,” zo vertelt Wendy.

De winnaar van de MVO-prijs 2015 was vereerd met de prijs. “Bij mijn weten zijn wij het eerste agrarische bedrijf dat een dergelijk prijs heeft gewonnen. Dat is een mooie opsteker voor onze sector. Ook voor andere collega’s die op dezelfde manier werken. Zo zie ik dat. MVO is voor ons de normale gang van zaken. De prijs heeft ons, naast de aandacht, nog meer bewustzijn gebracht. We vragen ons meer bewust af hoe we nog duurzamer met ons bedrijf kunnen omgaan.”

Inschrijving MVO-prijs 2017
Zondag 8 oktober a.s. sluit de inschrijftermijn voor de MVO-prijs 2017 van de gemeente Geertruidenberg. Wendy neemt plaats in de jury. Ze hoopt op veel inschrijvingen: “Het is leuk om mee te doen. Je kunt met MVO echt verschil maken. Een bedrijf nomineren dat niet van jezelf is, mag natuurlijk. Zo rolden wij ook in de competitie.”
Voor inschrijving en verdere informatie kunt u terecht op www.mvoprijsgeertruidenberg.nl.