Winst WK-poule naar fiscus

Mensen die via het werk een WK-poule winnen moeten een derde van de winst afstaan aan de Belastingdienst. Tenminste, als het prijzengeld meer is dan 454 euro.

Dat vertelt juridisch dienstverlener Jurofoon donderdag in De Telegraaf. Veel ondernemers en werkgevers houden geen rekening met de wet op de kansspelen. Er worden op het internet heel wat WK-poules georganiseerd, maar op het moment dat het prijzengeld boven de 454 euro uitkomt is de winnaar genoodzaakt 29 procent kansspelbelasting te betalen.

‘Veel organisaties zijn zich hier niet van bewust en laten werknemers namens het bedrijf poules organiseren. Op internetsites staan de bedrijfsnamen en de deelnemers vaak gewoon vermeld, waardoor controle gemakkelijk is uit te voeren’, aldus Koert Adriaans van JuroFoon.

De organisator van de poule is degene die de afdracht moet doen. Als dit een werknemer is, is die persoon dus verantwoordelijk. Indien iemand in opdracht van het bedrijf een poule organiseert is het bedrijf zelf wel belastingplichtig. Adriaans: ‘Hoewel de Belastingdienst hierop niet streng controleert, kun je als winnaar achteraf wel een aanslag krijgen.’ Ook als de prijs een product of dienst is en dus niet uit geld bestaat, wordt de prijs belast als de waarde boven de 454 euro komt.

Volgens de Belastingdienst is de controle op dit soort WK-poules niet groot. ‘Heel veel bedrijven organiseren zoiets en over het algemeen gaat het niet om grote bedragen’, aldus een woordvoerder.