Woede over rookboetes

Na de berichtgeving over de rookboetes op onze site gisteren volgde gisterenavond en vandaag BNdeStem met berichtgeving hierover. En hieruit blijkt dat ook een café in Raamsdonksveer zaterdag een boete heeft gekregen. We vroegen ons vervolgens af of dergelijke controles vaker gebeuren en of de gemeente dit mede aanstuurt.

De controlerende instantie NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) vermeldt over 2013 het volgende:

  • 3.371 inspecties café’s
  • 1.099 maatregelen café’s (waarschuwingen en boetes)

Twee boetes in deze gemeente afgelopen weekend klinkt dan als veel. Maar zijn dit toevallige controles of worden deze mede door de gemeente aangestuurd?

De berichtgeving in de krant verwijst naar de gemeente/ burgemeester als sturende kracht achter de rookpolitie. De gemeente reageert echter dat zij geen controle hebben op het rookverbod en dat de NVWA dit doet. Dit laatste komt overeen met de controlerichtlijnen maar tevens is van toepassing dat politie, gemeenten en andere toezichthouders in de horeca de NVWA hierbij kunnen ondersteunen.

Wellicht zinvol dat de gemeente laat weten of zij mede aangestuurd heeft op controles en of erop toegezien wordt dat alle café’s gelijkwaardig gecontroleerd worden. Zo ontstaat er een transparant beeld, weten we zeker dat er een gelijk speelveld is voor alle lokale café’s en wordt verdere onrust voorkomen.