Woonwijk wil ook camerabewaking

Nadat de inzet van camerabewaking op industrieterrein Dombosch tot een aanmerkelijk betere beveiliging heeft geleidt (minimaal aantal inbraken, beveiliging binnen 2 minuten ter plaatse) wil nu ook een nabij gelegen woonwijk gebruik gaan maken van de – door ondernemers – gerealiseerde beveiligingsfaciliteiten.


De bewonersvereniging van de nieuwe wijk Achter de Hoeven in Raamsdonksveer wil een beveiligingscamera installeren bij een speeltuin op het Maalderijplein in die wijk. Volgens voorzitter William Bettonviel moet de camera de veiligheid van spelende kinderen waarborgen en vandalisme door hangjongeren verminderen. Voor zover bekend zou het de eerste Nederlandse speeltuin met camerabewaking zijn.

“We zitten net naast Dombosch”, licht Bettonviel de plannen verder toe, “en kunnen dus vrij simpel aansluiten bij de bestaande camerabeveiliging op het industrieterrein.” Op Dombosch houdt een particulier beveiligingsbedrijf in de avonduren de camerabeelden in de gaten. Het speeltuintje op het Maalderijplein is pas kort geleden aangelegd. Met hulp van de Rabobank en de WSG heeft de bewonersvereniging ruim een maand geleden een ‘luxe speeltuin’ gerealiseerd, met kunstgras, picknicktafels en speeltoestellen. Woensdag vindt de officiĆ«le opening plaats.

Volgens Bettonviel jaagt een beveilgingscamera mensen niet onnodig angst aan. “Het biedt juist zekerheid. Wat laatst in Portugal is gebeurd – dat kleine meisje dat verdween – kan overal gebeuren. Op Dombosch is gebleken dat camera’s een positief effect hebben. Mensen met kwaad in de zin lopen voorbij aan plekken waar ze in de gaten worden gehouden.” De bewonersvereniging heeft een aantal vergunningen nodig om een camera te mogen plaatsen. “De aanvragen zijn ingediend. Volgens juristen waar we mee gesproken hebben, kunnen we voldoen aan eisen die bijvoorbeeld in de wet op de privacy worden gesteld.” De bewonersvereniging is druk bezig toestemming te krijgen van omwonenden van het Maalderijplein. “We moeten in ieder geval bij die mensen aantonen dat hun privacy niet in het geding komt.” Als de vergunningen rond komen, hoopt Bettonviel de camera in de tweede helft van dit jaar te kunnen installeren. Bij de gemeente konden ze gisteren overigens niet bevestigen dat de aanvragen voor de benodigde vergunningen binnen zijn. In eerste instantie leeft daar de veronderstelling dat camerabewaking op deze locatie niet is toegestaan..