Zelfstandigen hebben geen spijt

Zzp’ers hebben ondanks de crisis geen spijt van hun overstap naar het zelfstandig ondernemerschap. De meeste zelfstandigen zonder personeel staan nog steeds achter hun keuze, en 88 procent zou de stap nu opnieuw zetten.

De meeste zzp’ers blijken echter niet te weten dat ze in noodgevallen een beroep kunnen doen op de speciale bijstandsregeling voor zelfstandigen, de bbz, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en onderzoeksbureau EIM.

Arbeidsongeschiktheid
Het onderzoek is het eerste uit een reeks dat plaatsvindt om de economische positie van zelfstandigen in kaart te brengen. Zo’n 2.200 zzp’ers werken er aan mee. Nederland telde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2009 ruim 950.000 zelfstandigen, van wie 630.000 zonder personeel.

Opvallend is verder dat 72 procent van de zzp’ers wel een aansprakelijkheidsverzekering heeft, maar dat verzekeringen tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid niet erg populair zijn. Slechts 20 procent is verzekerd tegen ziekte, 36 procent tegen arbeidsongeschiktheid. De helft van de zzp’ers zet wel weer geld opzij voor de oudedag.

Startersdag
Dat de crisis zzp’ ers niet kopschuw maakt om voor zichzelf te beginnen, bleek een jaar geleden ook al uit de hoge opkomst bij de startersdag van de Kamer van Koophandel, waar in 2009 zo’n 24.000 mensen op af kwamen, 10.000 meer dan een jaar eerder.