Zes miljoen euro voor vernieuwing economie

Zuidwest-Nederland is goed bedeeld bij de toekenning van economische subsidies van het ‘Pieken in de Delta’-programma. West-Brabant en Zeeland krijgen samen ongeveer 6 miljoen euro voor kansrijke initiatieven (helaas echter geen subisidies voor of projecten in de regio Geertruidenberg).

Daarmee zijn vijftien van de 20 vanuit Zuidwest-Nederland ingediende projecten gehonoreerd. “We hebben heel goed gescoord”, aldus Peter van der Velden, burgemeester van Breda en voorzitter van ‘Pieken’ in Zuidwest-Nederland. “Zes miljoen voor vernieuwende activiteiten, dat is ongelooflijk belangrijk voor de revitalisering van onze economie.” ‘Pieken in de Delta’ is het programma van het ministerie van Economische Zaken samen met lagere overheden om de sterke punten van iedere regio verder uit te bouwen. Daartoe is Nederland in zes gebieden verdeeld.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken maakte gisteren in Amersfoort de ‘top drie’ van projecten in elke regio bekend. In Zuidwest-Nederland valt vooral ‘Maintenance Valley’ – het plan om van West-Brabant en Zeeland een internationaal knooppunt te maken van de onderhouds- en reparatie-industrie – in de prijzen. De hoogste subsidie – 535.000 euro, van het Rijk en de beide provincies samen – gaat naar het Maintenance Competence Center. Dat is een platform van tachtig bedrijven en scholen die onderling onderhouds-know how uit gaan wisselen. Met het geld kan het centrum professioneel worden opgetuigd. Op de tweede plaats staat eveneens een maintenance-project: een initiatief om het personeelstekort in het onderhoud op te lossen. ‘Op drie’ komt een samen met Vlaanderen opgezet project voor een proeffabriek voor biobrandstof in de Kanaalzone tussen Terneuzen en Gent. Nóg een onderdeel van Maintenance Valley krijgt geld: World Class Maintenance Consortium, een verband van grote bedrijven en universiteiten dat de onderhoudskennis op een hoger plan moet brengen. Enkele nieuwe grote partijen (waaronder het onderhoudsbedrijf van de Spoorwegen en de Universiteit Twente) sloten zich gisteren aan, waardoor dit project landelijke allure heeft gekregen. De overige gehonoreerde plannen liggen op het terrein van de andere economische speerpunten van Zuidwest-Nederland: transport, procesindustrie, toerisme en duurzame energie.

“Dankzij ‘Pieken’ is in de regio op allerlei fronten samenwerking ontstaan. Dat is pure winst en met het geld kunnen we nu echt gas gaan geven”, zegt directeur Paul Nijskens van regio-ontwikkelingsmaatschappij REWIN.