Zestig ontslagen bij CSi

Bij material handlingsystemen producent CSi industries in Raamdonksveer komen zestig banen te vervallen. Als voornaamste redenen voor de ontslagen in Nederland geeft het bedrijf op de lastige marktomstandigheden en de toenemende prijsdruk. “We gaan onze vestiging in Nederland omvormen tot een meer projectgestuurde organisatie”, verklaart managing director Jan de Bruijn desgevraagd.

Als de afslankoperatie bij CSi Industries in Raamsdonksveer eenmaal is afgerond, blijven er in totaal 200 mensen over bij de producent en ontwerper van warehousing systemen voor onder meer producenten van voedingsmiddelen. Voor de zestig mensen die gisteren te horen kregen dat hun baan komt te vervallen, wil het bedrijf zich maximaal inzetten om ze te begeleiden van werk naar werk. “Daarnaast hebben we te maken met een deel van de mensen die met prepensioen gaan en tijdelijke krachten waarvan het contract niet wordt verlengd”, aldus de CSi-managing director.

Volgens De Bruijn zijn de ontslagen noodzakelijk omdat CSi last heeft van de aanhoudend slechte economische situatie ondanks een acceptabel 2011 en een redelijk volume tot op heden dit jaar. “Met de orders gaat het nog niet eens zo slecht. Probleem is dat we actief in een markt met veel aanbieders en waar de concurrentie ook nog eens moordend is. We merken dat, met name dit jaar, de prijsdruk omhoog gaat. Bovendien worden betalingstermijnen van klanten steeds meer verlengd en investeringsbeslissingen blijven uit.”

Om antwoord te geven op deze lastige marktomstandigheden heeft CSi besloten om de kosten van haar organisatie in Nederland structureel te verlagen. Ook neemt het bedrijf uit Raamsdonksveer een aantal organisatorische maatregelen, waardoor de realisatie van de projecten efficiënter moet worden. “Concreet betekent dat we Nederland gaan omturnen tot een volledig projectgestuurde organisatie. De productie en assemblage van onze systemen gaat naar onze vestiging in Roemenië. De productie daar is goedkoper dan in Nederland. Wat we hier overhouden zijn de kennisintensieve functies die zich alleen richten op projecten waarbinnen ook het service gedeelte valt. Het enige wat we in Nederland nog produceren zijn prototypes voor klanten.”