Zo moet de Markt levendiger worden

De Markt in Geertruidenberg kan levendiger, nee, móet levendiger. Onder dat mom is een aantal inwoners gaan brainstormen.

De Markt in Geertruidenberg. © Sjoerd Marcelissen

Het resultaat is een boekwerkje aan plannen en aanbevelingen, uitgegeven door de Stichting Behoud Geertruidskerk.

“Op de Markt kun je hartstikke leuke dingen doen, maar nu wordt het plein twee uur in de week gebruikt voor de markt”, zegt Marco Verbrugge namens de Stichting. “Het zou mooi zijn als er elke week iets leuks te doen is.” De uitgewerkte ideeën zijn volgens Verbrugge realistisch. “We hebben het doorgerekend en financieel kan het positief uitpakken.” Deze zaterdag licht hij de plannen toe aan de lokale politiek. Een aantal ideeën op een rijtje.

1. Podium weg uit Schattelijn
Breng de podiumfunctie van Theater De Schattelijn over naar de Geertruidskerk. Dat idee lanceert de Stichting. Meerdere instellingen die nu in De Schattelijn zitten, zoals de Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe, zouden naar ruimtes van de Geertruidskerk kunnen. De Schattelijn is nu van de gemeente Geertruidenberg. “Als het podium weg is uit De Schattelijn, dan vergroot dat de verkoopkansen aanzienlijk. Voor dat gebouw kun je een nieuwe functie bedenken, zoals seniorenwoningen of een hotel.”

2. Geertruidskerk multifunctioneel
Trouwfeesten, exposities, modeshows of beurzen. “De Geertruidskerk is een multifunctioneel gebouw, dat gebruikt kan worden voor evenementen”, zegt Verbrugge. Mogelijk zouden de ruimtes in de kerk opnieuw ingericht kunnen worden: met een glazen wand ontstaat een verwarmbare ruimte. De kerk verkeert in goede staat van onderhoud. Wel is een voorwaarde dat er eenmaal per maand een viering blijft plaatsvinden.

3. Seats to meet in voormalige WSG-gebouwen
Een aantal historische panden aan de Markt, zoals het oude stadhuis, is in handen van de gemeente Geertruidenberg. Het stadhuis kan gebruikt worden als trouwlocatie, representatieruimte, vergadercentrum of kantoor. Verbrugge: “Waarom zou je er geen seats to meet kunnen onderbrengen? Je kunt er een businesscentrum maken, waar vijftig zzp’ers kunnen werken. Aangewezen sectoren daarvoor zijn energy en bio.”
4. De markt naar vrijdagavond
Verplaats de weekmarkt van vrijdagmiddag naar vrijdagavond. “Een markt zonder markt is geen Markt. Er is behoefte om aan recreatief markten op andere tijdstippen dan overdag. Kijk naar de kofferbakverkoop, dat is een supersucces! Regent het, dan verplaatsen we de boel naar de kerk.”

5. Eén beheerder
Paul Koedijk is de beheerder van de Geertruidskerk. Die functie zou hij kunnen combineren met de voormalige WSG-kantoren, stelt Verbrugge. “Waarom zou hij niet een aantal sleutels extra in zijn broekzak kunnen hebben?” De beheerder kan verder een promotionele rol op zich nemen voor de oude kom. Een doel is ook om de kerk open te stellen op momenten dat passanten de Markt aandoen.

Bron: BN De Stem