Zorgen om Brabantse bouw

Het goede nieuws: de eerste helft van dit jaar hebben meer Brabantse ondernemers het hoofd boven water weten te houden dan in dezelfde periode in 2009. Het aantal faillissementen in de provincie daalde met 14 procent. Het slechte nieuws: de bouwsector vormt een grote uitzondering.

Het aantal bouwbedrijven in Brabant dat failliet ging, nam in een jaar tijd met 58 procent toe. Dat cijfer torent hoog uit boven de toch al forse landelijke stijging van 33 procent. Die bloedrode cijfers maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekend.

René Meyboom, regiomanager Zuid van Bouwend Nederland, is verbaasd over dat grote verschil. “We weten dat het slecht gaat in de bouw. De situatie is zeer zorgelijk, vooral omdat wij denken dat de grootste klappen nog moeten komen. Onze orderportefeuilles, die aan het begin van de crisis nog vol waren, zijn helemaal leeg.”

Dat de nood onder bouwbedrijven in Noord-Brabant blijkbaar nog hoger is dan elders in het land, had de branchevereniging van bouwbedrijven nog niet in de smiezen.

Opvallend is bovendien dat juist Noord-Brabant honderden miljoenen uittrok voor crisismaatregelen, die vooral de woningbouw op gang moesten houden.