Zoveel camera’s hangen er in jouw gemeente

In West-Brabant hangen de meeste geregistreerde beveiligingscamera’s in de gemeente Nieuw berichtRucphen. Het zijn er 19,5 per duizend inwoners.

Foto ter illustratie. © Shutterstock

Het gaat daarbij om zowel publieke camera’s van bijvoorbeeld de gemeente als camera’s van particulieren, die vaak aan de buitenkant van een huis of bedrijf hangen. In het onderzoek dat is uitgevoerd door techsite VPNGids.nl zijn alleen camera’s meegeteld die bij de politie zijn geregistreerd.

Na Rucphen hangen in West-Brabant de meeste camera’s per duizend inwoners in Roosendaal. Het zijn er 16. In de gemeente Moerdijk hangen er 11 per duizend inwoners en in Breda hangen er 9,6 per duizend inwoners. In de gemeente Bergen op Zoom zijn het er aanzienlijk minder: 6,8 per duizend inwoners.

Hoeveel hangen er in jouw gemeente?
Benieuwd hoeveel geregistreerde beveiligingscamera’s er in jouw gemeente hangen? Klik hier om het kaartje te bekijken.

Naar schatting van de politie hangen er volgens VPNGids.nl in het hele land ruim 1,5 miljoen beveiligingscamera’s, waarvan er 228 duizend bij de politie geregistreerd zijn. Dat registreren gebeurt voor de politie: zij kunnen zo na een misdrijf snel nagaan of er camerabeelden zijn gemaakt.

Van de geregistreerde camera’s in Nederland is ruim 80 procent eigendom van bedrijven. Zo’n 12 procent is van particulieren en 7,5 procent is in handen van de overheid. Volgens het onderzoek is bijna 90 procent van de camera’s op de openbare weg gericht en is de gemiddelde bewaartijd van de beelden gemiddeld 23 dagen.

Bron: BN De Stem – Iris van den Berg 16-12-19

Zie ook: VPNgids.nl