Zydecofestival trekt trouwe schare fans

Europa’s grootste cajun- en zydecofestival bracht afgelopen weekend drieduizend enthousiaste bezoekers naar Raamsdonksveer.

Dwayne Verheyden zorgt met zijn band voor muzikaal vermaak. © EDWIN WIEKENS

De 26e editie vond zoals gewoonlijk plaats onder de zomerse omstandigheden die bij de vrolijke muziek horen, op een fikse bui op vrijdagavond na.

Het festivalterrein omvat twee grote muziektenten en een buitenpodium, dat dit jaar voor het eerst wordt gebruikt. Daarmee zit het terrein ook wel aan zijn maximumcapaciteit. ,,We zouden best groter willen groeien, maar dan moeten we naar een andere locatie”, weet Jan Ghuijs (pr en programmering). ,,Die is in Raamsdonksveer niet te vinden, en daar zitten we toch wel aan vast. We willen in deze plaats blijven.”

Jonkies
Het muziekfeest begon 26 jaar geleden in een kleine tent middenin het dorp. Zydecofanaat Jo van Strien trad er op met zijn net opgerichte River Zydeco Band. Nu heeft het festival zo’n reputatie, dat alle zydeco- en cajunbands van over de hele wereld er willen spelen. ,,De tijd dat we Amerikaanse bands lieten komen, is wel voorbij”, zegt Ghuijs. ,,Jammer, maar met name de reiskosten zijn niet meer te betalen.” Gelukkig is het genre, een eeuw geleden ontstaan in de Amerikaanse staat Louisiana, nog verrassend levend. Ghuijs: ,,Ik weet ieder jaar nog wel een nieuwe band van jonkies te boeken, die nog niemand hier kent.”

Breder publiek
,,Ik ben 75, maar het jongste lid van mijn band is 22″, zegt Van Strien, intussen aangeschoven. ,,Er is een verschuiving naar wat wij noemen Euro zydeco. Die is trouw aan de roots van Louisiana, maar wat meer poppy. Maar we staan ook op bijvoorbeeld jazzfestivals, zoals in Breda. Zo breng je zydeco en cajun wat meer onder de aandacht van een breder publiek.”

En dat werkt, vindt Van Strien, die ook steeds verjonging van het publiek op zijn festival ziet. ,,We trekken bezoekers tussen de 20 en de 70, met de groep 35-50 als trouwste klanten. En wie hier een keer geweest is, komt in de regel vaak terug. Alleen het bestuur, dat kan wel wat verjonging gebruiken”, zegt Van Strien.

Bron: BN De Stem