Zzp’ers massaal in bijstand

Het aantal freelancers en zzp’ers dat bij grote steden een bijstandsverzoek indient is sinds begin dit jaar verdubbeld. Vooral bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, hoveniers en kleine winkeliers kloppen bij de gemeente aan voor hulp.

Dat blijkt uit cijfers van de gemeentelijke ‘zelfstandigenloketten’, die de Volkskrant heeft opgevraagd. Deze afdelingen van de gemeentelijke sociale dienst kunnen via de BBZ-regeling (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen) inkomenssteun of bedrijfskredieten verstrekken aan zelfstandigen die het moeilijk hebben.

Johan Marrink van belangenorganisatie ZZP Nederland is niet onder de indruk van de cijfers. Hij schat dat hoogstens vijf tot tien procent van zijn leden in de problemen zit. De hulpbehoevenden zijn volgens Marrink vooral bouwvakkers die vrijwel uitsluitend voor één opdrachtgever werkten, de zogenoemde ‘nepzelfstandigen’. De meeste freelancers zijn ondernemend genoeg om hun strategie aan de recessie aan te passen, meent Marrink.

De hulpverzoeken komen volgens de gemeenten van ondernemers uit alle beroepsgroepen, maar freelancende bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs en hoveniers zijn oververtegenwoordigd, net als kleine winkeliers. Ook vervoegen zich relatief veel bedrijfsadviseurs, ict’ers en marketingdeskundigen bij het bijstandsloket.